Penne con pomodorini e fagiolini e olive nere: penne met cherrytomaatjes, sperzieboontjes en zwarte olijven

penne met cherrytomaatjes, sperzieboontjes en zwarte olijven

Een heerlijk frisse pasta, dat bij weglating van de ansjovis een prima vegetarisch gerecht is. Op zomerdag lauw op te dienen als salade. Maar wil je vuur op het bord: dan koken en direct serveren met gul wat dribbels olijfolie erover en versgeraspte parmezaanse kaas. Vork ter hand nemen en smullen. Slobber er een lekkere rode wijn bij. Tutti festa!🙂

Ristorante Italiano

.

Tip: gebruik als zwarte olijven kalamata olijven. Bij de Turkse toko voor een euro of drie een pot waar je wéken mee vooruit kunt. Mijd de zwarte rubberversie zoals ie veel wordt aangeboden! Dat verschil moet je echt eens proeven!

Kalamata olijven en zwarte olijven

Benodigdheden (2 pers.)

  • 350 gr. sperzieboontjes, schoongemaakt en beetgaar gekookt
  • 100-150 gram stevige pasta (bijv. penne van DeCecco), gegaard (beetgaar)
  • Een flinke hand vol cherrytomaatjes, schoongemaakt gewassen en gedroogd.
  • 15 kalamata olijven, ontpit en door de helft
  • 400 gr. blikje ontvelde tomaten (ik had bio van AH!), grof gesneden
  • 2 – 3 ansjovisjes, in stukjes gesneden
  • Sambal oelek, flinke theelepel
  • 3 à 4 tenen knoflook fijngesneden
  • Djintenzaadjes
  • Verse tijm
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Parmzaanse kaas

Bereiding:

De grap van dit gerecht is, dat als je alles klaar hebt staan (de mise en place) het gerecht ook snel op tafel kan staan. De meeste tijd zit in de voorbereiding en eigenlijk is dat ook maar weinig. Dat zou dus ook eerder op de dag kunnen, want alles kan koel bewaard blijven. Dus heb je eters op een avond, maar geen zin om uren in de keuken te staan: top!

Zet een grote pan op het vuur (je moet lekker kunnen omscheppen), dus doorsnede 28 cm of meer? Ik denk nu: een grote wok of wadjang? Zou ook kunnen.

Verwarm de pan zachtjes voor. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Als dit heet is, doe er dan de cherrytomaatjes bij. Let op, het kan licht spetteren. En schep ze om. Doe er nu de knoflook bij en schep vlug om. Dan de djintenzaadjes en de sambal. Schep weer om. Doe er nu de kalamata-olijven bij en de ansjovisjes. Schep weer om. Doe er nu de boontjes bij en schep om. Zo ook de pasta. Dan kan het blik tomaten (met sap!) erbij en de tijm en schep opnieuw om. Het is zaak één en ander zo snel mogelijk door te warmen, dan houdt alles een bite (al dente)! Bepeper en bezout. Proeven! Eventueel doe je er voor de lobbigheid nog een scheutje olijfolie bij.

Penne con pomodorini e fagiolini e olive nere

Nu op de (voorverwarmde) borden. Doe er wat geraspte parmezaan over. En schranzen maar!

Wil je er beest bij? Geef er een gegrild lapje knorrie bij (bijv. een biologische ribkarbonade), of doe saucijsjes. Ik heb ook wel eens heel fijne plakjes kipfilet vlak voor opdienen door de pasta geschept. Deze laten garen (gaat snel!) en dan direct opdienen. Maar deze pasta over een kort gegaarde witvis (kabeljauw, pangasius, koolvis e.d.) is ook smullen hoor!

En blijft er onverhoopt wat over van deze pasta? Doe dat de volgende dag in een lage ovenschaal. Tik er een eitje of wat overheen en zet in de oven. Besprenkel na garen met wat fijngesneden lente-ui en snippers verse rode peper. Geef er geroosterd brood bij en roomboter. Weer smullen!

logo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Penne con pomodorini e fagiolini e olive nere: penne met cherrytomaatjes, sperzieboontjes en zwarte olijven

  1. Anja zegt:

    Zou ipv sperzieboontjes kouseband ’n optie zijn??

    • Prakkie zegt:

      Hoi Anja,

      O ja, dat lijkt me ook heel leuk. Kouseband heeft een wat peperige smaak, maar dat zou hier prima bij kunnen. Ik vind dat ook altijd een geinige groente. Het proberen waard, zeg maar!

      Succes!

      Groet,
      Prakkie

      • Anja zegt:

        Hallo Prakkie,

        Kouseband ’n peperige smaak…vind ik wel meevallen, maar het heeft gewoon meer bite!
        Ennuh dat vind ik wel lekker!
        Ga het toch proberen.

        Groetjes Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s