Kalkoenfilet (in medaillons) met kerriesaus en winterwortel

kalkoenfilet met kerriesaus en wortel

Je hebt honger en je hebt zin in kip. Wat doe je dan?
Kip gaan vangen natuurlijk!
Maar wat doe je als de kippen je te vlug af zijn en de kalkoen dat lachend aanziet?
Tja, dan gaat die kalkoen de natuurlijk de pan in! Kloe-kloe-keloek!
Juist!🙂

Ik trof een mooie kalkoenfilet aan bij mijn slager. Het leek me leuk die in medaillons te snijden en dan iets van een kerriesaus erbij. Of eroverheen? En groenten? Winterwortel. Nou ja, dit was grofweg het uitgangspunt, de bereiding van het gerecht moest ik nog verder bedenken… Soms is het gewoon: koksbuis aan en gaan! Zo gezegd, zo gedaan!

Benodigdheden (2 pers.):

    • 400 gr. kalkoenfilet
    • roomboter
    • olijfolie
    • bloem
    • peper
    • zout

Voor de saus:

    • uitje, fijngesneden
    • rood pepertje, fijngesneden
    • 2 à 3 tn knoflook fijngesneden
    • snuf djinten
    • 1/2 tl kerriepoeder (kerrie djawa)
    • snuf koentjit
    • wat water
    • ketjap manis
    • blokje kippenbouillon
    • 100-120 ml slagroom
    • 400 gr winterwortel, schoongemaakt en ik mooie brokjes
    • zilverliesrijst
  • Ter garnering:
    • fijngesnede rode peper
    • fijngesneden lente-ui

Bereiding:

Snijd de kalkoenfilet overdwars in medaillons, vingerdikte. Leg ze plat neer en plet heel voorzichtig iets. Uit twee keer een kalkoenfiletdeel haalde ik zo 4 medaillons (laatste stukje meer punt dan plakje, maar even groot als de rest).

Bepeper en bezout de medaillons en haal ze even door de bloem. Bak in een flinke klodder roomboter op zacht vuur de madaillons goudbruin en gaar (15 minuten). Beweeg lekker door de pan en draai met enige regelmaat om. Eenmaal klaar, bewaar ze in een lichtwarme oven (50 graden).

kalkoen medaillons, gebakken

Snijd de winterwortel in gelijke blokjes, doe ze in de stomer en stoom ze beetgaar. Zet de rijst op en gaar deze in de aangegeven tijd.

Snijd de ui ragfijn. Zo ook de knoflook. Snipper de rode peper fijn. Doe in een pan een beetje olie en fruit daar de ui in, onder toevoeging van een snuf djintenzaad, wat zout en peper. Als de ui glazig wordt, voeg de knoflook toe en de rode peper. Zet ook dat even aan (op lage pit). Doe er dan de kerrie bij en een snuf koentjit. Als dat enigszins is aangezet voeg de kippenbouillon toe (blokje en weinig water). Roer goed dooreen en laat dit even trekken. Doe er dan de slagroom bij (+/- 100 ml) en laat inkoken op lage pit. Roer af en toe flink door. Voeg eventueel een klein beetje ketjap manis toe. Proeven en breng op smaak. De saus moet aan het einde mooi lobbig zijn.

Presentatie: doe de medaillons in een platte schaal, leg er de gegaarde winterwortel omheen. Schenk een deel van de kerriesaus over de kalkoenmedaillons en garneer met wat fijngesnipperde rode peper en lente-ui.

kalkoenmedaillons met kerriesaus

Geef er de rijst bij en de rest van de saus.

Kip? Hoezo kip? Deze kalkoen is minstens zo smullen!

Kloe-kloe-keloek! (= kalkoens voor “eet mij smakelijk!”)

logo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s