Kip in witte wijn, met groene olijven, tomaten en ansjovis

biologische kip

Als je van koken houdt en je loopt op een willekeurig moment langs een weitje met kippen, dan is er toch maar één gedachte… En ze zagen er zo sappig uit! Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben gaan aanbellen. Of ze de kippen ook verkochten? Ja, was de reactie, maar dan wel per duizend. De teleurstelling op mijn gezicht zal vast het ijs hebben gebroken. Want ja, een kip of tien, dat red ik nog (qua diepvries), maar duizend… Maar er werd gelachen en ik mocht binnenkomen. Natuurlijk verkochten ze ook een enkele kip, of twee. Net wat ik wilde. Nee, dat was niet gebruikelijk, maar als ze mij daar blij mee konden maken. En zo liep ik naar huis met twee vette kippen in een tas. Panklaar!

Benodigdheden:

  • 1 kilo biologische kippenpoten/braadsticks, ontveld
  • 100-150 gr gerookt spek (biologisch), fijne blokjes,
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 2 à 3 ansjovisjes, in stukjes
  • 2 à 3 tn knoflook
  • 100 gr winterwortel, julienne
  • 3 à 4 rijpe (!) tomaten, fijngesneden
  • 12-15 groene olijven (stevig en groot!), zonder pit in kwarten
  • 1 – 2 takjes rozemarijn
  • 3 à 4 takjes tijm
  • champignons, kastanje in kwarten
  • 1-2 el bloem
  • peper en zout
  • 2 gedroogde tomaten, in reepjes
  • gedroogde porcini, klein handje, verkruimeld
  • blokje kippenbouillon
  • olijfolie
  • roomboter

Bereiding:

Laat je niet afschrikken door de  hele waslijst aan ingrediënten, want even los van wat voorbereiding is het gerecht echt zooo gemaakt. De meeste tijd vergt eigenlijk de garing in de oven. Nou ja, dan kan je in die tijd lekker op de bank gaan liggen en wat mijmeren over je leven. Of ga de hond uitlaten, als je een hond hebt. Of je hamster. Of ga je moeder bellen… Zet wel een klokje voor de oven!

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Haal het vel van de kippenpoten (ik doe dat, omdat bij bakken en stoven daar erg veel vet uit komt dat hoeft voor mij nu niet). Braad de kippenpoten aan alle kanten goudgeel/bruin in wat olie en roomboter in een koekenpan met dikke bodem. Bestrooi ze met peper en zout. Zet apart. Giet het overtollig vet uit de pan (bewaar dit) en bak hier de champignons in, tot ze bruin kleuren. Neem biologische champignons, die raken nauwelijks tot geen vocht kwijt! Haal uit de pan en zet apart. Blus de pan af met wat van de witte wijn.

Bak op laag vuur in een andere pan met dikke bodem ondertussen de spekblokjes zachtjes uit (tot galzig!) en voeg daar dan de fijngesneden ui aan toe. Zet deze even aan. Bak daarna de fijngesneden knoflook even mee. Doe er de bleekselderij bij en de wortel. Schep goed om. Voeg er dan de champignons bij. Voeg de takjes tijm en rozemarijn toe en de ansjovisfilets. Laat een paar minuten bakken. Doe de olijven erbij. Voeg het blokje kippenbouillon verkruimeld toe. Snijd de tomaten in stukjes en doe ze erbij. Doe er de fijngesneden gedroogde tomaat bij en de porcini. Schep even goed om. Bestuif nu het geheel met de bloem en roer opnieuw goed om. Bak de bloem even mee zodat ze gaart. Giet nu de witte wijn erbij (ik geef er de voorkeur aan deze even voor te verwarmen: blus er de pan van de champignons mee af!). Laat de saus warm worden en leg er dan de stukken kip weer bij (met vocht uit de schaal). Giet naar smaak er nog iets van het bakvet bij (dat had je nog bewaard). Bestrooi met zout en peper en zet het geheel in de oven. Draai de temperatuur terug naar 150 graden. Deksel op de pan. Laat een goed half uur stoven. Haal dan de deksel van de pan en zet opnieuw een half uur in de oven. Kijk tussentijds of het niet te droog wordt en voeg dan vocht bij (water of witte wijn).

kip in witte wijn met olijven ansjovis tomaten

Let ook even op de ovale gietijzeren pan die hier de show probeert te stelen…😉

Geef er pasta bij of een aardappelpuree. Maar wil je soppen in de saus is een mooi brood ook lekker. Kijk eens bij je Turkse bakker! Die heeft veel keus!

En wil je nog iets kunnen knabbelen: geef er een groene salade bij (veldsla o.i.d.).

logo prakkie kookblog

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s