Provençaalse kip

La provence

Dit is een lekker boertig gerecht. Grof en weinig fijnzinnig, maar waarom niet? Denk je dat ze in Frankrijk voortdurend koken met een snufje hier en een frutsje daar? Haha! Welnee! De klassieke Franse boerenkeuken is van de versie “van dik hout zaagt men planken!” Maar wel altijd kwaliteit van ingrediënten. Geen troep. Maar geen ingewikkelde bereiding of precisiewerk.

Daarom is dit ook zo’n leuk gerecht. Lekker simpel, maar freten! Dikke rode slobber erbij. Moet jij eens kijken! Voor je aan tafel zit bellen de buurtjes al aan, vork in de hand: “mogen we mee-eten?” En al wordt het schouder aan schouder, wat een feest! En: er is altijd genoeg!

table d'hote

Benodigdheden:

 • Een flinke boerenkip (biologisch!), in stukken gesneden
 • Aardappel, 500-700 gr.
 • Winterwortel 400-500 gr.
 • Kidneybonen, 1 blik à 400 gr.
 • Ui, 2 grof gesneden
 • Knoflook, een teen of wat (5-6)
 • Veel verse rozemarijn
 • Laurier of daoen salam
 • Blokje kippenbouillon (of 2)
 • Olijfolie en/of boter
 • Peper
 • Zout
 • Rood pepertje

Bereiding:

Snijd met een groot en scherp mes de kip overlangs door en de beide helften weer in tweeën (de kip nèt voor de achterpoot doorsnijden). Je hebt nu vier min of meer gelijke delen kip.  Doe in een pan water wat zout, een grof gesneden ui, een teen of wat knoflook (3), geplet, een rood pepertje fijngesneden, een blad daoen salam of wat laurierblad, peperkorrels, de kippenbouillon en een handje verse rozemarijnnaaldjes. Zet dit op het vuur met de kip er al in en laat het geheel aan de kook komen. Draai dan het vuur laag en laat nog 10-15 minuten staan op een heeeel laag pitje. Draai dan de pit uit.

Verwarm de oven voor op 180 gaden.

Schil of boen de aardappelen, snijd ze in grove brokken en kook ze beetgaar. Doe hetzelfde met de wortelen. Beiden na het garen afgieten en terugkoelen met flink koud water. Bak in een plens olie de kidneybonen en zet ook deze apart. Bak in een beetje olie de 2e grofgesneden ui en als deze glazig wordt, zet er een paar tenen knoflook (3) bij aan. Zet apart.

Neem een grote ovenschaal of braadslee. Vet deze in met olie of boter. Schep daar de ui en knoflook in, samen met de wortel, de aardappel en de kidneybonen. Schep goed door en doe er nog een plens(je) olijfolie overheen. Leg er nu de stukken gegaarde kip op en schuif het geheel in de oven. Doe er halverwege (na +/- 15 minuten) de verse rozemarijnnaaalden overheen en laat nogmaals 15 minuten staan. Zet voor een bruin korstje eventueel de grill er nog even boven. Blijf er wel bij, want het verbrandt snel. Wordt één en ander te droog, besprenkel dan met de bouillon.

Haal de schaal uit de oven. Deze kan zo op tafel. Lekker met een simpele groene salade. En geef er geroosterd brood bij als je dat leuk vindt. Schenk er een mooie rooie stevige wijn bij. En presenteer het met een rijpe camembert (au lait cru), om lekker punten van te snijden. O jongens dit is echt een geweldige combinatie! En zoo simpel.

Provencaalse kip

Zet de verwarming op 25 graden, zet een plaatje op met klassieke Franse deunen, een alpinotpet op het hoofd en je waant je in zomerse sferen in Frankrijk. “Plop”, kurk van de fles, de glazen vol klokken, vork paraat en schranzen maar!

“Paris, tra-lalala-lala!”

“M’sieurs dames, bon appetit!”

logo prakkie kookblog

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s