Kalkoenfilet met blauwe kaassaus, aardappeltjes en doperwtjes

regenachtige-dag-in-een-dennenbos 1Een simpel gerecht, maar smullen? Een kerstidee?

Ik hoor mensen wel eens zeggen: koken is zo ingewikkeld en kost zoveel tijd, ik heb daar geen zin in. Of: om lekker te eten moet ik zoveel tijd besteden aan koken, daar begin ik niet aan. Of nog droever: ik kan niet koken…
Is koken nou echt zo ingewikkeld? Of nog pittiger geformuleerd: moet koken ingewikkeld zijn?
Welnee! Prakkie weet raad!
Je kan het zo simpel (en onnodig ingewikkeld) maken als je wilt. Je bent er immers zelf bij! Jij maakt de keuzes!

Tip 1: schrijf je succesrecepten op, als een gerecht gelukt is. En in de kantlijn wat je een volgende keer anders zou doen. Of wat bij de bereiding is gebleken.

Tip 2: koken mag best “simpel” zijn. Ik sta ook niet uren te frunniken in de keuken hoor. Eerlijk is eerlijk: oefening baart kunst. Ook ik ben ooit eenvoudig begonnen, uitproberen, uithuilen (als het niet lukte) en vooral dicht bij je eigen kunnen blijven. En langzaam aan schuif je stapje voor stapje op en durf je meer aan en kan je ook meer aan. En wil je het bij simpel houden: be my guest. Simpel maar met goede ingrediënten is ook een kunst op zich.

Wil je het simpel hebben, maar wel smullen?  Heb ik me toch een gerecht!

Jaha, dat is echt één van mijn klassiekers. En dat kan je rustig voorzetten met visite. Die mensen weten niet wat ze overkomt: overdonderende smaak. Schenk er een dikke rode wijn bij. Succes gegarandeerd. Ik presenteer het hier met kalkoenfilets (in medaillons gesneden). Maar een mooi biologisch varkenslapje (varkenshaasje of varkensfiletlapje, of ribkarbonade. Kan allemaal), met een biefstukje, entrecote of als een biefstuk gebakken runderlapje. Dat laatste is overigens een geweldig stukje vlees! Wat steviger dan biefstuk, meer ‘bite’ (maar niet ‘taai’), maar prachtig rundvlees. En snel te bereiden. Fransen zijn er dol op. En mijn slager was één en al verbazing toen ik het zei: magere runderlap bakken als biefstuk? Kan dat? Nou en of. Smullen!

Benodigdheden:

– 200 gr vlees per persoon
– 75 gr. blauwe kaas per persoon (Dana blue heeft mijn voorkeur!)
– Pakje slagroom
– Peper
– Zout
– Roomboter
– Olijfolie
– Aardappeltjes
– Doperwtjes, de mooie biologische van AH

Bereiding:

Haal het vlees uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Dat vergt een uurtje. Voordeel daarvan is dat het vlees mooier bakt, omdat het minder “schrikt”. Dat houdt het vlees sappig.
Doe de blauwe kaas in een pan en verkruimel met en vork. Giet er de slagroom bij (1oo-125 ml.) en zet zachtjes op. Doe er wat peper en zout bij. De kaas gaat smelten, de slagroom dikt wat in en je hebt na enige tijd een mooie gladde saus, zonder enige moeite. Maar met een smaak! Vind je de saus bij serveren te dun, dik hem dan wat in (maizena oid).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de aardappelen schoon (vastkokers), van mij mag de schil eraan blijven als het geen knoestige exemplaren zijn. Goed boenen en rare plekjes verwijderen. Snijd ze in mooie parten of blokjes en kook ze tegen gaar aan. Giet de aardappel af en stort ze in een ovenschaal met een ferme klont boter en/of olijfolie. Schep goed door en zet in de oven (200 graden). Als je het leuk vindt: doe er alvast wat gros zeezout overheen.
Kook de doperwtjes beetgaar. Maak af – na afgieten – met een beetje zout en een klontje roomboter. Zet weg tot moment van serveren.
Verhit een koekenpan op laag vuur. Peper en zout het vlees. Bak naar gelang de soort vlees.
Ik had kalkoenoestertjes: die moeten maar kort hebben op matig vuur. Keer regelmatig en je voelt ze steviger worden. Dat duurt hooguit 5-7 minuten. Mocht je varkensvlees gebruiken: gaar ook dat rustig. Geen hoge vlammen, maar voorkom sudderen. Een runderlapje (of biefstuk) kan juist wel pittig vuur hebben, maar blijf erbij, beweeg het vlees door de pan en temper als het te snel gaat. Gewoon een kwestie van uitproberen. Koken is gevoel en dat kan je ontwikkelen door het te doen. Voorkom te heet, dat beperkt de schade. Kijken in de pan wat er gebeurt! Koken is aandacht.

Indien het vlees gebakken is en goed, pak het in aluminiumfolie (bij voorkeur in een voorverwarmde schaal) en zet weg tot gebruik (in een oven van 25 graden).
Als je dat leuk vindt kan je nu het overtollig vet uit de koekenpan schenken en de aanbaksels met een scheut water (of witte wijn) loskoken, “blussen”, zoals dat heet. Laat het vocht zoveel mogelijk verdampen en giet dit bij de kaassaus. Lekker de koekenpan uitschrapen: laat niets verloren gaan!

Aardappelen klaar, doperwtjes gaar, vlees klaar, saus klaar?
Dan is er het moment van opdekken! Zorg dat de borden voorverwarmd zijn (dat is sowieso een goede tip: nóóit koude borden, daar schrikt je eten van!), zet de schalen op tafel en laat ieder opscheppen wat ie wil.

kalkoenfilet met blauwe kaassaus en aardappeltjes
Schenk er een stevige rode wijn bij, dat kan de blauwe kaassaus goed hebben!

Als je met kerst je gasten toch iets wilt voorzetten zonder dat dit uit pakjes komt… Smullen! En je staat hooguit een uurtje in de keuken! Maar ook smullen na de kerst hè, want zo maak je er iedere avond een feestje van!

kalkoen met kerst

Ga ik je toch even van wat tips voorzien!
Indien je dit gerecht wilt bereiden met de kerst, maar het leuk vindt er een “diner” van te maken, dan is het leuk om er iets bij te doen als voor- en nagerecht.
Het volgendezou kunnen:

Voorgerecht: een rustige salade. Doe een combinatie van slasoorten – geen watersla als ijsberg en consorten – en doe daar wat knabbelie overheen als verkruimelde walnoten of pecannaoten, sesamzaad, croutons, schilfers oude kaas, wat fijngesneden dadels, lente-uitje, plakjes uitgebakken ontbijtspek. En daar een dressing bij van rode wijn, olijfolie, zout, peper, mosterd, honing, dille, teentje knoflook. Voor de dressing: alle ingrediënten in de blender en brrrrrrrr: mooie saus!

Nagerecht: géén koude hap! Maar wel lekker zoetje. Tarte tatin. Dag van te voren maken. Niet bewaren in de koelkast, maar op kamertemperatuur. Een lekkere klodder creme fraiche erbij En voor de liefhebber: en zoete witte wijn. Sauternes of een witte Rivesalt. Een witte port is ook prima.

Succes!logo prakkie kookblog

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kalkoenfilet met blauwe kaassaus, aardappeltjes en doperwtjes

  1. Wanda zegt:

    Lijkt me allemaal verrukkelijk, maar hoe lang moeten die aardappelpartjes in de oven????

    • Prakkie zegt:

      Dag Wanda,

      Een half uur à drie kwartier. Zo krokant als je ze wilt hebben. Oven wel hoog: 200-220 graden.
      En af en toe even kijken en omschudden.
      Geniet ervan!
      Groet,
      Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s