Een makkelijke kerst (maaltijd)!

kerstdorp

Wil je wel leuk eten met de kerst, maar geen uren in de keuken staan, dan weet Prakkie raad! Er zijn genoeg smullie gerechten die wel wat voorbereiding nodig hebben, maar zijn samen te voegen onder de noemer “boertige maaltijden”. Die kenmerken zich wat mij betreft in beperkte verfijning, lekker makkelijk, “pan op tafel”, maar bovenal FRETEN!!! De gerechten lenen zich uitstekend voor stevige wijn (rood of wit), maar dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Overigens ook leuk op andere dagen dan (alleen) met kerst.

En nog een gouden tip: maak dàt of datgene waar je grip op hebt. Ga nu geen ingewikkelde zaken maken als je dat nooit doet of hebt gedaan. En wil je dat toch een keer met kerst doen, oefen dan vooraf op zijn minst een keer.

Ik doe wat voorstellen. Klik het gerecht aan en je komt bij het recept, veelal gelardeerd met foto’s om je een idee te geven over het gerecht.

Pollo con patate e pomodorini: een ovengerecht met kip, aardappeltjes en pomodori tomaatjes. Hooguit een uur of wat marineren en de rest doet de oven! Trek voor garing een uur uit, klaar!

Hutspot variée uit de oven: een “hutspot-ingrediënten”, maar dan in een grove structuur. Het schoonmaken vergt even wat tijd (30 minuten) de rest doet je oven! Reken op een uur in de oven, met tussendoor wat omscheppen. Hier nog een vergelijkbaar alternatief!

Ajam kerrie met rijst en groente: kip met kerriesaus en andere Indonesische ingrediënten. Kan je zelfs een dag van te voren maken! Komt de smaak veelal ten goede. Een redelijk recht toe recht aan gerecht in bereiding. Heb ik ook nog in een alternatieve versie.

Caponata: een Italiaanse salsa. Vergt wel even wat voorbereiding, maar kan ook een dag van te voren worden gemaakt. Met brood, simpele salade en een lappie beest van welke soort dan ook: een feestmaal!

Chinese gestoomde kip(filet): één van de weinige bereidingen die malse kipfilet oplevert zoals je dat nog nooit hebt gegeten! En simpel als maar kan. Een exotisch gerecht, maar niemand hoeft te weten dat de bereiding zo eenvoudig is😉 ! Met rijst en een simpele groente. Kijk voor de ingrediënten wel even bij een goede Chinese toko. Die heeft alles! Vriend Jamie zou dit een “15 minutes”-dish noemen. En bij deze klopt dat wel!

Mexicaanse kip met chocoladesaus, ofwel chocokip: misschien een vreemde combinatie, maar ik weet zeker als je deze één keer hebt gemaakt, wil je dit alle keren met kerst. Maar ook op andere dagen! Het ultieme freet-gerecht. Ook goed van te voren te maken! Succes gegarandeerd.

Geconfijte eend: het kerstdiner bereid met een blikopener… en toch culinair uitpakken? Bingo! Dan is dit je gerecht. Met een bijpassende salade en een grote schaal aardappeltjes uit de oven. Je bent de meeste tijd kwijt aan het ontkurken van de wijnfles(sen)!🙂

Chimchurry: een Argentijnse salsa. Lekker pittig. Mooi voor over een groene salade, lekker over een lap gebraad. Doe er brood bij en/of gebakken aardappels uit de oven. De finesse zit in het ragfijnsnijden van de ingrediënten, de tijd doet de rest. Simpel, maar o zo lekker!

Lamsvlees: een paar stoofgerechten met lamsvlees. Voor alle drie geldt dat het met name de tijd is die de bereiding verzorgt. Indisch lamsvlees (kambing ketjap), of op z’n Grieks (met grote groene olijven) of met witte wijn en aardappel en zo.

Nu nog geen idee? Ploeg dan eens lekker door de rubriek “Alle recepten, wat eten we vandaag?” En zijn er nog vragen, laat het dan weten!

Succes. En denk eraan: ook na de kerst lekker blijven eten hoor. Bij mij is het om die reden alle dagen “kerst”, maar dan dus met dit soort gerechten. Ik ben er dol op!

logo prakkie kookblog

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s