Hete kalkoen, turki pedis (kan ook met kip!)

makan makan pedis

Enige tijd geleden las ik in de krant dat we zo weinig kalkoen eten (de Volkskrant, 16 december 2013). Dat verbaasde me hogelijk. Want kalkoen is veel duurzamer dan veel (plof-)kip en veelal smakelijker (ik zie dan even af van de biologische of boerenkip). En kalkoen is ook prima in porties op te delen. Kijk zo’n heel beest van 5 kilo, dat lijkt mij ook iets te veel voor een maaltijd. Maar dat we met elkaar het beest dus nauwelijks zien… das jammer. Afijn, misschien motiveert dat mij nog meer gerechten te maken met kalkoen. Als jullie dat ook gaan doen, komt het vast goed.

Het bijgaand gerecht kan je prima een dag (of wat) van te voren bereiden en dan op de dag zelf afronden (dat is vooral het inkoken van het resterende vocht). Dat komt de smaak beslist ten goede!

We gaan een pittig gerechtje maken. Echt pittig! Dit kan je alleen serveren, maar je kan ook kiezen voor een combinatie met een wat rustiger gerecht. Bijvoorbeeld iets met kerrie kip, ajam ketjap, dengdeng ragi of moendoemoendoe oid. Afijn, genoeg keus op deze blog. Of maak het allemaal! Je eigen kleine rijsttafel! Een aantal gerechtjes zijn een dag (of twee) van te voren te maken.

Niet schrikken van de lijst ingrediënten, want het grootste deel gaat in één keer bij elkaar. De bereiding vergt hooguit een half uurtje (los van de suddertijd). Indonesisch koken vergt per gerecht echt geen uren. Wel – zoals ik graag mag doen – een gerechtje of 5 à 6 wilt bereiden. Maar ja, hoe kom je nu leuker de middag door? En dan met al die geuren! Jaha, mouthwatering!

Benodigdheden:

 • Kalkoenfilet, 500-600 gr.
 • Ui, fijngesnipperd
 • Knoflooktenen, 4 à 5, fijngesnipperd
 • Rode lomboks, 4 à 5, fijngesneden,
 • Rawitjes, 3 à 4, fijngesneden
 • Laoswortel, 2 à 3 cm vers, geraspt
 • Kemirinoten, 2 à 3 geraspt
 • Zout
 • Sambal oelek, een lepel of 2 à 3 (vind je sambal badjak leuker, ook goed!)
 • 2 blaadjes daoen djeroek (citroenblaadjes)
 • Kippenbouillon, 1 blokje verkruimeld
 • Klein snufje kerrie djawa
 • Klein snufje kentjoer
 • Water, handwarm
 • Arachideolie

Bereiding:

1)
Wil je het oorspronkelijk doen: wrijf dan de kruiden fijn (uit de lijst: ui t/m zout) in een vijzel of cobek. Zet deze kruidenpasta (of boemboe) dan aan in wat olie. Laag vuur! Voeg dan de kalkoen toe, de overige kruiden. Schep even om en voeg dan het handwarme water toe. Laat dit op een heeel laag pitje zachtjes sudderen, zonder deksel op de pan. Neem daar een 45 minuten voor.

2)
De snelle versie is alle ingrediënten (uit de lijst: ui t/m zout) in een blender. Fijnmalen. Zet deze kruidenpasta (of boemboe) dan aan in wat olie. Laag vuur! Voeg dan de kalkoen toe, de overige kruiden. Schep even om en voeg dan het handwarme water toe. Laat dit op een heeel laag pitje zachtjes sudderen, zonder deksel op de pan. Neem daar een 45 minuten voor.

3)
Alles letterlijk fijnsnijden en dan de bereiding bij 1) of 2) volgen vanaf het aanzetten in wat olie. De rest is gelijk.

Na het sudderen, haal het vlees uit de pan en zet weg in een schaaltje. Laat nu op hoger vuur het vocht zoveel mogelijk inkoken. Doe er een schepje suiker bij. Blijf er wel bij en roer af en toe. Je moet een stevige dikke saus overhouden (waar dus nog weinig vocht inzit), zover als je leuk vindt. Voeg als laatste de kalkoen (of kip) weer toe, schep om en zet de pit nu uit. Voor het serveren hoeft het niet snotje heet te zijn (temperatuur) want dat is de smaak wel! 🙂
Bereid nu de overige zaken (groente en rijst) en dan kan alles op tafel. Leuk met schaaltjes kroekoep, komkommer (voor de blus), atjar tjampoer (ik heb altijd die van Improba, die is mooi!), schaaltje rempejek, schaaltje ongezouten pinda’s. Dat soort zaken. En een flinke kan water, want adoe, dit is pedis eten nja!

pittige kalkoenturki pedis; pittige kalkoen

Wil je wijn, schenk er dan een Franse Elzas bij of een Duitse Riesling. Maar een simpele witte Moezel- of Rijnwijn gaat ook prima! En koop er anders twee (verschillende) kan je aan tafel proeven!

Selamat makan!
logo prakkie kookblog

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hete kalkoen, turki pedis (kan ook met kip!)

 1. Pingback: Dengdeng ragi (rundvlees gegaard in kokos) | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s