Kalkoenfilet met blauwe kaassaus

Voorbij de zakjes-pakjes

Pas sprak ik een mevrouw in de supermarkt, die bij de pakken “Knorronig kant en klaar” stond te kijken. Je kent ze wel: zo’n kartonnen pak met een inhoud van zakjes, waar je thuis dan water bij moet doen en dan klaar! :-(
Ze stond er eigenlijk wat vertwijfeld naar te kijken, naar naderhand bleek had ze namelijk alle versies al eens geprobeerd, maar met weinig succes. Geen van allen was in de smaak gevallen.
“Maar waar bent u dan naar op zoek?” vroeg ik de vrouw.
“Ik wil een snelle en eenvoudige maaltijd, wel smakelijk, maar geen uren in de keuken staan zoals jij dat doet Prakkie”.
Ik moest glimlachen. Ten eerste sta ik ècht geen uren in de keuken en daarnaast is haar wens, de wens van half Nederland. En neem van mij aan: zo moeilijk is dat niet, dat snel en eenvoudig. Láát het schap met zakjes en bakjes en pakjes! Er is genoeg dat smullie is, weinig tijd en weinig culinaire kennis vergt. En dan eet je lekker, vers en (relatief) goedkoop. Laat meneer Knorronig maar z’n eigen meuk opeten. Eén keer raden…. Tja, wat zou jij doen met een jaarlijks inkomen van rond de 1 miljoen euro? Je eigen zakkies-pakkies lostrekken? Haha! Kijk en zo lacht meneer Knorronig zijn eigen klanten uit!

“Wel eens kalkoenfilet gegeten met een blauwe kaassaus”, zei ik tegen de dame? Ze keek me aan met een blik, die me genoeg zei.
“Weet u wat, als u nu voldoende tijd hebt, kopen we de ingrediënten en laat ik u zien hoe makkelijk dat is. Goed?”
“Zeg maar “je” hoor”, zei de dame glimachend.

We gaan een blauwe kaassaus maken, bakken oestertjes kalkoenfilet en serveren er biologische doperwtjes bij en aardappeltjes uit de oven. En dat met een mooie rooie wijn! Je kunt het schap kant&klaar voortaan lachend voorbij lopen!

Dana blue kaasje voor blauwe kaassaus

Benodigdheden:

  • een pakje Dana blue kaas, 150 gr.
  • een pakje slagroom (1/8 lt.)
  • zout
  • peper
  • 400-500 gr. kalkoenfilet
  • 1 pak biologische doperwtjes
  • 600 – 700 gr. schoongeboende aardappelen in grove brokken
  • roomboter
  • olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200-220 graden.
Doe de brokken aardappel in een pan en kook de aardappel tegen beetgaar aan. Giet ze af en laat het aanhangend vocht even verdampen. Schep de aardappelen in een platte overschaal, zodat ze mooi naast elkaar liggen. Besprenkel met olijfolie (eventueel een friebeltje of wat roomboter 😉 )en bestrooi met wat grof zeezout. Hussel even door en zet de aardappels in de oven. Schep om de 15 minuten door totdat ze mooie goudbruin zijn en tegen het krokante aan.

Ondertussen:
Doe het stuk Dana blue in een pannetje, verbrokkel het enigszins, giet er de slagroom bij en laat op een hééél laag pitje de kaas smelten en één worden met de slagroom. Af en toe roeren. Doe er een draai boven met de pepermolen. Klaar! Zet de saus apart. Warm vlak voor serveren nog even door.

Gaar in een heel klein beetje water de doperwtjes bijna gaar en zet ze apart. Doe er na afgieten een klein klontje roomboter bij en schudt het door. Klaar.

Snijd de kalkoenfilet in oestertjes, bepeper en bezout. Doe een klont roomboter en een scheutje olijfolie in een dikke koekenpan en laat zachtjes bruisen en bruinen. Doe er dan de kalkoenfilets in en gaar ze in hooguit 10 minuten al bruin bakkend. Keer af en toe. Maar houd het vuur laag. We bakken geen biefstuk! Neem uit de pan en bewaar ze in een stuk zilverfolie.
Als je het leuk vindt: giet het overtollig vet voorzichtig af, zonder de aanbaksels te verliezen. Blus u de koekenpan met een beetje water, roer de aanbaksels los, laat het vocht indampen en giet dan deze jus bij de kaassaus.

Als alles klaar is kan je het gerecht serveren. Verwarm de borden even voor.
Schenk er een mooi rode wijn bij. Of thee. Of water. Kan ook hoor.

Serveer er voor de liefhebber een mooie mayonaise (Belze!) bij om er de aardappeltjes doorheen te halen.

Kalkoenfilets met blauwe kaassaus

Kijk, hoe moeilijk kan het zijn?
Wil je iets anders dan kalkoen? Kan ook: een biefstukje, een runderlapje (gebakken als een biefstukje), een varkenskarbonade (biologisch! Neem een ribkarbonade). Allemaal reuze smullen met deze blauwe kaassaus.
Bon appetit!logo prakkie kookblog

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s