Mexicaans rundergehakt (voor bij gevulde tortillas’s en/of taco’s)

Mexico

Ik zat vandaag zo lekker in de eerste lentezon (ja, ik noem het gewoon lentezon, al is het nog pas februari) dat ik spontaan zin had in een zonnig gerecht. Nu weet je dat ik dol ben op Mexicaans eten, in alle soorten en maten. En zon en Mexico is natuurlijk een mooie combinatie. En zon en Mexico en eten is nog beter. Dus ik dook in mijn voorraadkast, checkte het assortiment van mijn slager en groenteboer en dacht: we gaan tortilla’s vullen. Of taco’s. Of beiden.

Een aantal van de ingrediënten heb ik al eens eerder beschreven op deze blog, dus dat wordt even doorklikken. Zo dan eerst het recept van het Mexicaans rundergehakt, daarna wat je bij de tortilla’s en taco’s zou kunnen serveren.

Mexicaans rundergehakt

Benodigdheden:
– 500 gr rundergehakt
– uitje fijngesneden
– 3 à 4 tn knoflook, fijngesneden
– sambal oelek of een rood pepertje (fijngesneden)
– een snuf djintenzaadjes (licht verkruimeld)
– pak gepureerde tomaten
– gedroogde oregano
– olijfolie
– een handje rozijnen (gehakt) of wat pruimen (zeer fijngesneden)
– zout
– peper
– blokje runderbouillon
– evt. snufje kaneel
– limoensap

Bereiding:

Zet het uitje aan in een beetje olijfolie en bak dit zachtjes totdat het glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en zet ook even aan. Voeg de snuf djintenzaadjes toe en de sambal oelek of het rode pepertje. Zet even aan en doe er dan het gehakt bij. Bak dit rul. Voeg dan de gepureerde tomaten toe en schep goed om. Doe er de oregano bij, de runderbouillon, de peper en de zout. Voeg eventueel een snufje kaneel toe. Doe er nu ook de rozijnen (of pruimen) bij. Schep goed door en laat op een laag pitje met deksel op de pan de smaken één worden. Haal na een half uur de deksel van de pan en kook het enigszins in. Het moet echt een lichtvochtige, stevige consistentie hebben. Geen natte boel dus. Wordt het te droog, doe er dan nog wat gepureerde tomaten toe. Vlak voor serveren kan er nog wat limoensap overheen. En verse korianderblaadjes erdoor vind ik lekker, maar dat weet niet iedereen te appreciëren.

Mexico

Bij een tortilla-maaltijd zet ik afhankelijk van bui en zin de volgende zaken op tafel:

Tortillas, zelfgemaakt of kant en klaar
– Taco’s (Santa Maria, echt de mooiste, geurigste en dikste. O.a. bij de Jumbo.
Santa Maria taco shells
En anders AH-huismerk)
– Salade (kvind veldsla altijd erg lekker)
– In reepjes of ringetjes gesneden rode peper
– Lenteuitjes in ringetjes
– Verse koriander, vooral het blad
Guacomole, vééél
– Crème fraîche
– Geraspte kaas (jong belegen, belegen), zeer fijn geraspt
– Feta of queso fresco, verkruimeld
– Tomatenpartjes of kerstomaatjes
– Mais (uit blik of pot)
– Gepelde en fijngehakte pistachenootjes (molentje?)
Gebakken kidneybonen
– Gebakken kidneybonen met mais en pistache-nootjes
– Mexicaans gehakt (zie hier voor recept)
Mexicaanse salsa rojo
Machomo

Zet de tafel lekker vol met van alles en nog wat. Ieder pakt wat ie wil. Je kan tortillas’s vullen of taco’s vullen, maar gerechtjes op het bord en tortilas en/of taco’s er zo los bij kan ook prima. En varieer naar eigen idee, dit is ook maar een opzetje.

Tortilla's en taco's vullen
En schenk er een mooie dikke stevige rode wijn bij. Maar een rosé voor de liefhebber is ook lekker.

Ik heb overigens ook een Turkse variant (Dürüm) van dit gerecht! Ook een aanrader!

Jongens, wat is eten toch genieten!
logo prakkie kookblog

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mexicaans rundergehakt (voor bij gevulde tortillas’s en/of taco’s)

  1. Karretje zegt:

    Heb het ook gegeten en het is allemaal erg lekker, ik doe ipv djinten zaadjes wat giros- en shoarmakruiden door het gehakt, ook smullen.

    • Prakkie zegt:

      Hoi Karretje,

      Dank voor je reactie.
      Ja dit blijft een smulgerecht. En zoveel variatie aan te brengen bij de tortilla’s of taco’s. Voor iedereen genoeg keus!

      Groet!
      Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s