Zomerse zalmmayonaise

Zomerse regen

En terwijl de regen tegen de ramen klettert en gutst dat het een lieve lust is, denk ik: een zomers gerecht! Ik heb zin in een zomers gerecht. Een salade! Een zalmsalade. Zalmmayonaise! Brokjes zalm met witlof en knapperige slablaadjes, overgoten met eigen gemaakte mayonaise. Ik garandeer je: smullen!

 Benodigdheden:

  • 300-400 gr. brokjes gare zalmmoten. Misschien heb je nog wat over van gisteren.
  • twee stronkjes witlof, de blaadjes in lamellen gesneden.
  • knapperige slablaadjes (little gems, veldsla  o.i.d.)
  • groene olijven in ringetjes (neem grote groene van de Turkse toko), 10 stuks (±)
  • een handje beetgare sperzieboontjes
  • wat fijngehakte krulpeterselie en/of ringetjes lente-ui
  • wat rasp van limoenschil
  • olijfolie
  • zelf gemaakte mayonaise

Bereiding:

Drapeer op een grote platte schaal heel voorzichtig wat olijfolie. Leg dan ster-gewijs de lamelletjes witlof  in het rond. Leg daarop in de kern een bergje van de blaadjes sla. Daarop worden nu de brokjes zalm gelegd. Het is leuk als je wat omhoog werkt. Daaroverheen gaan dan de boontjes, een beetje verspreid. En als laatste de ringetjes groene olijf. Giet er dan de zelfgemaakte mayonaise overheen (naar verhouding) en garneer met de peterselie en/of ringetjes lente-ui en nog wat van de groene olijfringetjes. Wat rasp van een limoenschil als finishing touch.

zalmmayonaise

“Vwalla!”, zou wijlen Cas Spijkers zeggen.

Geef er geroosterd brood bij en een mooie roomboter. Wijn? Een gulle Chardonnay?

Eet smakelijk!

logo prakkie kookblog

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zomerse zalmmayonaise

  1. henk zegt:

    adoeeee prakkie, ik kom eten, als het mag!!! ziet er super lekker uit!!!!

    gr henk

    • Prakkie zegt:

      Hoi Henk,

      Dank voor je enthousiaste reactie!
      O, dit is zeker smullen. Heerlijk op een warme dag. Nou, die heb jij genoeg!
      Ik zou zeggen: schuif maar aan! Wij schikken wel in. Er is altijd genoeg!

      Groet!
      Prakkie

  2. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s