Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!!

vuurwerk 2
Het is bijna zover: 2014 loopt op zijn/haar laatste benen. Strompelend het jaar uit? Welnee, daar bouwen we toch een feestje voor? Nodigen we de hele straat uit, lekker samen aftellen en daarna elkaar om de nek vliegen als de start van het verse jaar. En dat allemaal onder het genot van een hapje en een drankje.

Over de variant van de hartige oliebol (en in het verlengde daarvan de hartige cupcakes) hebben we het al gehad. Wil je je O&N dis echt eens laten swingen, wil je je buurtjes, familie, vrienden en wie al niet verrassen met nog meer ècht lekkere hapjes, dan kan ik wel wat suggesties doen… En niet om het allemaal te maken (mag natuurlijk wel🙂 ), maar maak een keus uit een aantal verrassende hapjes. Het meeste is te presenteren als “finger food”: kleine hapjes waar je de hele avond mee toe kan.
Dit jaar dus even geen standaard prak, zegt Prakkie. Doe je mee?

Ik heb de volgende suggesties, verdeeld in hapjes/snacks, salades, soepen en zoet.

We beginnen met de snacks.

Kofta curry: dagen van te voren te maken. Een kwestie va cocktailprikkertje ernaast en iedereen kan smullen.

Chocokip: in dit geval zou ik dit Mexicaans supergerecht maken met drumsticks. Dan kan je een schaal vullen met de drumsticks, een schaal vullen met de choco-saus en zo is dit een prima versie van finger food.

Caponata: zet er een bak met Turks brood bij in grove stukken gescheurd.

Chinees gestoomde kip: ook hier weer een prikkertje erbij zetten. En een schaaltje kroepoek? Een ieder kan nemen zoveel als ie wil.

Gebakken kaasplak: dat zou ik nu dan presenteren als cheese-fingers. Dus de zelfde bereiding, maar de kaasplakken nu in dikke repen snijden, dan door de ei/paneer enz. Zowel warm als koud heerlijk om te eten.

Rempah: een klassieker in de familie! Smaakvolle gehaktballetjes, die zonder iets erbij een heerlijk hapje zijn. Voor de liefhebber eventueel een mooie sambal erbij (sambal badjak).

Grieks feta hapje: trek een pak toastjes los, of brokjes Turks brood. Je likt je vingers erbij af! Altijd een succes!

Roti: vind je iets met kip leuk, dan is dit ook een overweging. Drumsticks, een ieder kan nemen zoveel hij/zij wil. Makkelijke presentatie en altijd succes.

Oaxaca-burger: in een wat kleinere vorm ook een prima finger food. Serveer er salsa rojo bij. En een stapel tortillas (klein formaat). Zet de guacomole er maar naast😉 .

Spaanse tortilla: van te voren te maken, snijd het geheel in punten. Altijd smullen!

Als salades de volgende suggesties (met het idee van steeds een klein hapje):

Salade Nicoise: zet er wat geroosterd brood bij of Turks brood. Bolletje heeft een pak mooi geroosterd brood in het assortiment!

Zalm mayonaise: met een geroosterd broodje of toast.

Lauw warme salade: past ook weer goed bij Turks brood.

Guacomole: ik zet het bij de salade, had ook bij de snacks kunnen staan. Met taco’s of nacho-chips. Maak maar lekker veel, want je zal zien dat het gretig aftrek vindt!

Spaanse champignons: lekker bij de Spaanse tortillas. Zet er een bakje prikkertjes naast. En kies voor lekker grote champignons!

Herdersalade: een grote schaal Turks brood en dippen maar. Eindeloos!

Vind je het leuk iets van soep te serveren, maar dan nèt even anders:

Gazpacho: een koude soep (hoe makkelijk wil je het hebben?), die heerlijk verfrissend is. Juist op zo’n verhitte avond.

Pompoensoep: mooie lobbigheid op ieder lepel. Ik denk nu: groot gevaar dat je gasten aan niets anders toekomen… Nou ja, dat risico lopen we dan maar.

En als zoetje?

Kek: geef er een grote schaal met slagroom bij. Oliebollen zijn smullen, maar misschien is dit wel de meest ultieme oudejaarstraktatie. Mooi om zo’n avond ook mee af te sluiten!

Nou, als je nu nog niet op een idee bent gebracht…

Zorg ervoor dat je dat bereidt waar je zelf weinig voorbereiding aan hebt op de avond zelf. Dat geldt eigenlijk voor het gros van mijn opsomming. Veel is vooraf te maken. Hooguit van te voren opwarmen. Want ja, voor jou is het toch ook Oud&Nieuw?

Geniet van de avond, de vrienden, de familie enz.!

En de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Prakkie say: we’ll meet again…

logo prakkie kookblog

 

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!!

  1. O dit ziet er lekker uit!vooral de gebakken kaasplak!

    • Prakkie zegt:

      Hoi Andrea,

      Dank voor je reactie!
      Tja, gebakken kaasplak is een van de klassiekers. En altijd een succes.
      Daar heb ik notoire vleeseters mee onder tafel gekregen.
      Tafelgenoten – vleeseters of niet – helemaal verbaasd hoe lekker dat is.
      Dus leuk om dan ook jouw reactie te lezen!
      Let wel: het is even werk, maar daarna ook smullen!

      Groet!
      Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s