Pannenhoek

De een laat zijn postzegels zien, de ander zijn verzameling platte hamsters of buitenlandse munten, maar mijn getormenteerdheid zit hem in een tik voor pannen… Tja iedere gek…
En dan niet zozeer pannen voor het mooie (ook wel natuurlijk), maar vooral gelet op praktisch nut. En de scherpe lezers onder u weten het al: prakkie is liefhebber van grote pannen! Precies! Gefrunnik en gefriemel op de vierkante centimer: niet in de keuken! Ik wil “ruimte”.

Dus ben ik vaste staarder ik de kookwinkels bij de pannen-department. Kijken, vastpakken, wegen, voelen, diep zuchten (na het zien van de prijs) en dromen van al dat moois. En zo af en toe een aanschaf. Soms spontaan, soms na lang zoeken.

O, en heb je ook een wereldpan, zo een waar je van smult zelfs zonder dat er wat in zit, laat het weten! Want het moet toch een troost voor je zijn dat je nu weet dat je niet de enige bent met een pannentic. Zoeken we op die manier troost en steun bij elkaar in Prakkies eigen pannenhoek. Dus laat weten, kom uit de kast!

In de pannenhoek:
– 1. Een stoere steelpan
grote steelpan 32 cm
– 2. Gietijzeren braadpan
dutch oven - gietijzeren braadpan
– 3. Gietijzeren koekenpan
gietijzeren koekenpan

 

 

– 4. Gietijzeren sauspannetje

gietijzer steelpan klein– 5. Kleine gietijzeren koekenpan
gietijzeren koekenpan klein
– 6. Gietijzeren grillplaat
gietijzeren grillplaat groot

 

 

– 7. De Buyer koekenpannen

De Buyer koekenpannen– 8. Koperen steelpannen
koperen pannenset
– 9. Hogedruk- of snelkookpan
hogedrukpan - de mannenpan

 

 

 

– 10. De duinpan

– 11. Anja’s Blue steel De Buyerpannen (lichtgewicht)

1. Een stoere steelpan

De bijgaande pan valt onder de categorie “spontaan”. Op vakantie in Frankrijk is een standaard uitje (bij voorkeur meermaals) een bezoek aan de hypermarché. Zo als anderen naar het pretpark gaan, zo ga ik naar de hyper. En boffie: geen entrée-kaartjes, maar minstens zoveel lol en altijd de dag voorbij voor je het weet. “Hè, nou al weer naar huis?”

Tja en daar stond ie dan, me al van afstand toe te lachen: een stoere steelpan. Nu zal u denken, een steelpan? Wat is daar nu zo bijzonder aan? In dit geval: het formaat. Tot moment van aanschaf gebruikte ik meestal een soeppan als grote pan, maar die heeft als nadeel dat ie relatief gezien niet zo breed is en vrij hoog. Hoog en breed, dat werkt niet lekker. Maar deze wonderpan: 30 cm doorsnee, 14 cm hoog. Met stoere steel en een deksel waar je een taart op kan bakken. Van hetzelfde formaat was er ook een pan met oor links en rechts, maar ik vond deze het he-le-maal:

grote steelpan 32 cm

Voor een indruk van de grootte heb ik er wijnglazen naast gezet. Jaha, pannetje hè!
En ook een regelrecht succes. Helemaal het goede formaat. Kostte wel een stevig deel van het vakantiebudget, maar zo’n pan gaat natuurlijk jaren mee (zo praat je financiële pijn weg). Stevige dikke bodem en geen gerecht zo groot of het past erin. Typisch zo’n pan waar bij mij het water van in de mond loopt, al zet ik hem léég op het fornuis. En ik weet nu: ook pannendromen komen uit!

2. Gietijzeren braadpan

Ik droom al jaren van een geweldige (grote!) pan: een Dutch Oven. Tja het kan nu zijn dat je nu volkomen afhaakt en denkt: hûh een oven? Nee, dan hebben we het over iets anders. Ik bedoel een Dutch Oven. Voor de kenners: zo’n stoere cowboy pan! Jaha! Een stevige pan van gietijzer maar onbewerkt.
In kûboi-films zie je die dan bungelend aan zo’n gammele huifkar, die bonkie-bonk over stoffige wegen rijdt, of dwars door – wat zij dan noemen – de prairie (eigenlijk een overmaats weiland, maar dat klinkt natuurlijk inder stoer. En daar lopen in de regel ook geen Indianen. Althans, hier niet). En als dan eenmaal de avond valt, de huifkarren in een cirkel staan opgesteld, dan wordt het kampvuur ontstoken (in die films dan hè) en gaat die pan ( de Dutch oven) boven de vlammen. Meestal hangend aan zo’n driepoot. En daar gaat steevast dan veel prak in! Er zit ook een hengsel aan als van een emmer. Ze zijn loodzwaar (en soms met pootjes). Heb je het beeld te pakken? Nou, zo’n pan dus.

Helaas, in de regel schreeuwend duur. Van het zelfde materiaal heb je ook koekenpannen met dito gewicht en dito prijs. Dus ik in iedere kookwinkel kijken en voelen en wegen en zuchten en dromen. Maar zag me al helemaal stoer koken met zo’n pan.
Tja en dan opeens, alsof je de loterij wint zie ik een aanbieding van zo’n pan! En niet één, maar een hele set! Ik doe daar later nog wel eens bericht over, maar nu eerst even deze stoere jongen.

dutch oven - gietijzeren braadpan

En dat kookt! Als ik naar die pan kijk wellen de eerste gerechten al op. Ik MOET dan koken! Het is een pan die letterlijk om prak vráágt! Loodzwaar (7 kilo, schoon aan eigen haak…; doorsnee 30 cm, hoohte 10 cm), maar zoo’n heerlijke robuuste pan. Het deksel is al om je aan te vertillen! Maar ik vind koken met spierballen leuk.
Na aanschaf eerst de paraffine verwijderd, door op laag vuur te zetten en steeds de loskomende vettigheid verwijderen. Dus dat is eindeloos met tissues in de weer, maar uiteindelijk is het laatste (kaars)vet eraf (want zo ruikt het) en kan het inbakken beginnen.
Na gebruik nooit in het sop of nog erger de afwasmachine (wat voor veel keukenspullen sowieso een killer (of shredder) is). Gewoon flink heet water en stevige borstel. En als ie goed ingebrand is, laat het net zo makkelijk los als een (niet te verkiezen) tefalpan (en consorten 😦 ). Drogen en op laag vuur uit laten dampen en weer licht invetten (met arachide olie oid). Ja, het is even wat werk, maar ik heb het er voor over hoor. En hoe meer je hem gebruikt, hoe makkelijker en vanzelfsprekender het gaat.
Let op de komende receptjes op Prakkies blog, want dan staat deze kanjer in het middelpunt! Dan gaat deze stoere pan over de rode loper!

3. Gietijzeren koekenpan

Ja pannenliefhebbers, de volgende pan uit mijn verzameling. Ik denk wel eens: maar goed dat je pannen niet in albums plakt (als je van “alba” spreekt klinkt het nog leuker!), want die zouden niet meer te tillen zijn. Das dan wel effe anders met ffoe-balplaatjes of sigarenbandjes (bestaat dat nog sigarenbandjes?). En dan ook nog het type pannen waar i op val (jaha, zo heftig is het): pittig gewicht. Ik ben niet zo van die lichtgewicht aluminiumwaai pannen. Je zou je raam nog niet durven open zetten. Eén windvlaag weg pan En prak! Nee, ik wil koken met spierballen! Dikke bodems, gewicht, stevige pan.

Zag ooit in een kookprogramma de betreffende kok in de weer met gietijzeren koekenpan. En daarin dan ook nog smullie receptje (zal ik nog een keer plaatsen!). Ja je kan het al bijna raden: ik was verkocht! Geweldig, zo’n solide pan. En prima koken hè, niet van aanbak en zo. Welnee, dat is in dit soort pannen helemaal niet aan de orde. Goed onderhoud en goede behandeling maakt er een anti-aanbakpan van waar de gebruikelijke Tefalmeuk een puntje aan kan zuigen!

Dus kookwinkel in en uit en kijken en zoeken en hopen dat je er een aantreft voor schappelijke prijs, want tot mijn teleurstelling bleken die pannen snotje duur. En de keer dat ik meende een prijspakkertje te hebben wat het prijskaartje dermate beroerd beschreven van de vermoede 70 euro 170 euro bleek… Ja, stond ik daar met mijn spaarvarkentje.

Maar dan: de aanbieding van mijn leven! nee, ik ga daar nog niet van uit de school klappen, dat komt (o, er zijn van die momenten dat je me toch een potje boft, prijstechnisch gesproken dan!). Komt!
Nu even de pan:

gietijzeren koekenpan groot

Jaha, is dat indrukwekkend of niet? (Let ook even op de gietijzeren braadpan op de achtergrond, die ook weer op de foto wilde!) En koken hè? Geweldig. Wat je er ook in maakt. Pan op het vuur, zachtjes voorverwarmen, klont boter erin en dan…. Roept u maar! En altijd na afloop en na afkoelen even onder de hete kraan en schoon! Daarna invetten en wegzetten tot het volgende feestje. O jongens, wat is koken toch leuk!

Nog bijna nieuw:

gietijzeren koekenpan groot

Ik ben overigens wel voorzichtig met zuur: tomaten, wijn. Ben bang dat dat de pan beschadigt. Wie heeft daar ervaring mee/weet daar meer van. Kan dat? of juist niet?

Ja, dit is echt een geweldige aanwinst!

En na jaren van intensief en uiterst plezierig gebruik ziet de pan er zo uit:

gietijzeren koekenpan groot

Mooi ingebakken!

4. Gietijzeren sauspannetje
Ach wat een lief pannetje…

Ja beste pannenhoekers (wat klinkt dit raar…) dit is de verdere ontsluiting van mijn verzameling pannen. Naast de grote stoere jongens is er nu tijd voor de Benjamin (in termen van klein) onder de gietijzeren pannen. Ik hoor je denken: nòg een gietijzeren pan. Jaha, ik heb een hele set op de kop getikt! En voor een feestprijsje! Maar daarover straks meer en anders de volgende keer.
Mooie soapie cliffhanger zou dat zijn: “in the next episode of ‘Pannenhoek’, the price of the total set! See you in the next episode of……. Pannenhoek!” Alleen staat dat “Pannenhoek” dan wat krukkie en niet zo catchy (een beetje Sjaan in Hollywood, zeg maar).

Maar goed, bij de zo-even gememoreerde set zat dus ook dit schattig pannetje (Ahhh 🙂 ).

gietijzerer steelpan klein

Afmetingen: 18 cm doorsnee, bij 9 cm hoog. Dus echt een lief klein pannetje. En dat dekseltje! Door z’n afmeting de lichtgewicht onder mijn pannen. Leuk voor sausjes, of kaasfondue, of… Tja niet het soort pan waar je een half varken (biologische knorrie!) of lamsbout in aanbraadt, maar daarom niet minder mouthwatering hoor. En gelet op de feestprijs van de hele set, kan je bijna zeggen dat dit de versie ‘er gratis bij’ is. Want de prijs van de volledige set is nog niet de helft wat een dutch oven normaal gesproken in de winkel kost. Jaha, daar word je even stil van!

“Zei ie ‘steelpan’?”
“Nee opa: hij zei ‘stil van’!“
“Ja, nou zeg jij het ook!”

Ik ben altijd zo enthousiast aan de kachel, dat ik dan vergeet een fotootje te maken, maar als ik er aan denk zal ik hem tonen met prak! Heb je daar ook een beeld van (leuk voor je plakboek!).

5. Kleinere gierijzeren koekenpan

En of het nog niet genoeg is nog een gietijzeren pan. Ja, ik ben dol op gietijzeren pannen. Dit koddig exemplaar zat er dus ook bij (Ø 24 cm). In gebruik iets minder handig, omdat er minder in kan dan de grote (jaha, dit is even hogere kookwetenschap!), maar hij werkt net zo fijn en ook weer die robuuste uitstraling. Zo kookten we immers vroeger allemaal! Niks tefalmeuk en magnetron! Niks kant en klare ping-maaltijden. De hele dag druk met brandhout zoeken, dan een vuur maken en de pan daarop. Als de jacht dan ook nog gelukt was, een wild varken of een hert in de pan (neem wel een voldoende groot formaat! En dan ook een bijpassende pan!): en smullen maar. Alle dagen bedraad! En einde dag bij het wegzakken van de zon kwamen de stoere verhalen op. Het vuur eenmaal gedoofd, met z’n allen de boom in (daar komt die uitdrukking ook vandaan) en slapen, om de volgende dag precies hetzelfde ritueel uit te voeren. Ja, dat waren nog eens tijden.

gietijzeren koekenpan klein

Tja en met deze pan is de set nagenoeg compleet. Nagenoeg ja, want er zat ook nog een grillplaat bij, van een formaat waar je zo een reetje of twee hazen naast elkaar op zou kunnen bereiden. Of een speenvarkentje. Ik moet oom Tjampoer eens vragen naar het recept van babi guling. Ja dus ook de grillplaat: joekeloerie! Daarover volgende keer meer!

6. Gietijzeren grillplaat

Ja en dan eindelijk het sluitstuk van deze verzameling gietijzeren pannen. En ter geruststelling van Finesse en anderen, ik deel u aanstonds ook de feestprijs mee, kunnen jullie daarna naar de winkel hollen en een set aanschaffen. Maar wees er snel bij, want op = op! Ik lijk wel een kruidenier!
Maar goed, bijgaand dus de grillplaat. Afmetingen 50×25 cm, dus daar past nog eens wat op! Dat in de regel een half gasfornuis-oppervlakte.

gietijzeren grillplaat fors formaat

Ja, mijn kachel is wat groter, maar ik heb dan ook veel pannen, veel kookideeën en veel honger. Had het ik het bij de kleine gietijzeren koekenpan nog over gebraad, nou daar kan je hier wel mee aan de slag! Zo’n plaat zet je niet op voor een hamburger of een blinde vink (vind ik altijd zo’n zielige benaming… En ook geen pootjes meer Ach ach ach!).

En dit alles beste bloggers voor (ik zet nu een bandje met tromgeroffel aan): 70 euro!
Ja, niks niet jokke-brok hè! Heeft deze jongen toch even een set gescoord. En dat allemaal voor 70 euro.

gietijzeren pannenset

Overigens was dit een opruimset. De sets worden ook aangeboden op internet, inclusief een houten kist (die was bij mij al opgestookt). Maar dan moet je gauw denken aan 120 euro. Overigens nog geen geld gezien de samenstelling. Ik kan natuurlijk niet in staan voor de kwaliteit van die andere sets, maar als ze net zo goed zijn als wat ik heb: KOOPIE!!!

Kijk daar worden we allemaal blij van.

Volgende keer: de Buyer koekenpannen. Of zal ik eerst mijn koperen pannen doen?

7. De Buyer koekenpannen

de Buyer koekenpannen set

Beetje bijgekomen van het festijn rond de gietijzeren pannen? Jaja, dat was een surprise hè! Ben benieuwd wie er naar de winkel is gespurd voor die geweldige aanbieding. En ondertussen kook ik fijn verder in mijn set. En dat gaat keer na keer beter. Ze bakken lekker in en doen het steeds beter. Ja, dat is echt een set waar ik erg van geniet. Een ander zit te smullen bij zijn alba gevuld met voetbalplaatjes, of een stapel met zorg gekohte stoffen, ik geniet van mijn pannen! Overigens alles relatief hoor, want zoveel zaken zoveel mooier. Maar goed.

En dan nu de volgende serie. Jaha, De Buyerpannen. Ik had het al beloofd, Kat had er al eens op gereageerd, dus een vervolg kon niet uitblijven.
Ja ik geef toe (doe maar even of ik op de divan lig bij de pannentherapeut) dat ook ik me in het verleden bekocht heb aan foute pannen. De verleiding was soms te groot. Zo’n pan knipoogt naar je van achter haar raam, ik laat me verleiden door zo’n nagenoeg ontklede versie en ga naar binnen. Afrekenen, de ervaring en uiteindelijk… teleurstelling! Het is een soort vreemdgaan, maar dan culinair. Dom dom dom, want in mijn onkunde en opgewondenheid sloeg ik natuurlijk keer op keer de foute pannen aan de haak. Daarbij speelde ook, dokter, dat ik – rechtgeaard Hollander als ik ben – voor een duppie op de eerste rang wilde zitten. FOUT! Dus kook je in en met troep, waar na drie à vier keer gebruik de anti-aanbaklaag al opkrult, en/of de hengsel hangt los na vijf keer tillen. Kortom: de verkeerde pan gekocht. Tè vreemd gegaan, zeg maar.

Nu had ik in mijn favo kookwinkel al meer dan eens jaloers gekeken naar die plaatstalen stoere boys. Of wulpse koekenpannen, zo je wilt. Geen feestprijs, maar wat een gewicht, wat een stevigheid, wat een soliditeit, wat een uitstraling. Professioneel materiaal. Want in een beetje sterrentent koken ze dus met deze pannen: De Buyer. Onthoud die naam! En niet dat ze nu honderden euro’s kosten, maar een koopie is het ook weer niet. Uiteindelijk de knoop doorgehakt en mijn eerste De Buyerpan gekocht. Dat is – op de afbeelding – de grote ronde koekenpan ( Ø30 cm). Vanaf moment één een succes! Nooit meer aanplak, nooit meer aanbak. Wat een pan! Tja en dan spijt van niet jaren eerder… Maar ja. Na aankoop wel inbakken (nadat de pan onder hete kraan eerst flink is uitgesopt). Daar schijnen grofweg twee manieren voor te zijn.

Versie één (aangeraden door de kookwinkel, landelijke keten): insmeren met neutrale olie (arachide bijvoorbeeld) en er gelijkmatig zout over strooien. En dan de vlam eronder. Je ziet de pan donkerder en donkerder kleuren. Tja en het walmt wat (van te voren buren waarschuwen). Nadat al het zout zwart verkleurd is af laten koelen en daarna met heet water uitspoelen.
Versie twee is opzetten met een laagje water en er dan aardappelschillen indoen en laten doorkoken… Let wel, met deze versie heb ik geen ervaring. Anderen wel? En ging dat goed?

Tja en daarna dan de pan vooral zéér frequent gebruiken. Na gebruik (en afkoelen) alleen schoonaken met heet water (nooit afwasmiddel!) en daarna licht invetten. De pan wordt donkerder en donkerder en doet het honderd keer beter dan al die anti-aanbakpannen. Voor gebruik even op laag vuur voorverwarmen en dan kan je je culinair he-le-maal uitleven.

En dan eenmaal besmet met het De Buyervirus koop ik pan twee, de vispan (erg handig ook al doe ik er bijna nooit vis in 🙂 ). Ik heb op mijn kachel een visbrander zitten, zo’n langgerekte gaspit, en daar past deze (langgerekte, 32 x 23 cm) pan perfect op. Maar hij ziet er ook zo stoer uit! Ja, en daar ben ik nu eenmaal dol op. Bij gebruik: net zo’n succes als de 30 cm broer. En daarna – ook weer na lang wikken – een iets kleinere variant aangeschaft (Ø 24 cm) en daarna uiteindelijk de Benjamin van de Buyerfamilie (Ø 18 cm). Ach das toch zo’n lief pannetje… 🙂

De Buyer set koekenpannen

De één na de ander een succes in gebruik. Zoals eerder verwoord, spijt dat ik niet jaren eerder deze pannen heb aangeschaft. Dit is nu de versie “gaat een leven lang mee”. En als je ziet wat al die uiteindelijk weggeooide rotzooi kost, zijn die De Buyerpannen een koopje! Een koopje! Maar ja, daar kom je dan na jaren achter, na veel schade en schaamte en schande. Maar goed, uiteindelijk bekeerd. En nog een fanatiek volgeling ook. Misschien ben ik zelfs zelfs wel een De Buyer-fundamentalist!

Viva la revolution!

Kortom kookvrienden: een aanrader!

8. Koperen steelpannen
koperen steelpannen set

koperen steelpannen

Beste bloggers, ik ontsluit nu de kluis in mijn pannenhoek, want misschien is dit wel de parel in mijn pannenverzameling: de kopersectie. O, zoo mooi. En dan hier nog maar een beperkt setje van 5 steelpannen, maar je wil niet weten wat er voor moois verkrijgbaar is. Van sauspannetje tot hapjespan tot soeppan tot gamel. Maar alles zoo DUUR!!! Die prijs maakt dan ook dat je er de keuken niet mee vol krijgt. Maar zo mooi.

koperen steelpannen

Dus dat wordt sparen voor al die andere versies. Dan maar droog brood eten! Maar ook: in iedere kookwinkel kijken en voelen en zuchten. O, als dat toch ooit binnen mijn bereik zou vallen…. Als troost denk ik dan maar: je kan ook niet alles hebben in het leven. Tja, schrale troost. Maar schrale troost is ook troost moet je maar denken.

koperen steelpannen set

Let wel: koperen pannen moeten bij tijd en wijlen worden vertind, omdat koper op zich giftig is. En dat vertinnen is geen goedkope business. Zie hier argument 2 om het toch niet zo erg te vinden om niet zo’n heel regiment aan glim te hebben.

koperen pannen

En argument 3: er moet iets zijn om over te blijven dromen….

koperen pannen

9. Hogedruk- of snelkookpan

Bij eerdere berichten heb ik al eens aangegeven dat ik bij het koken ook gebruik maak van een hogedruk- of snelkookpan. Dat was zowel bij Mexican chili als Machomo. Beide rundvleesgerechten. En dat is geen toeval. Want juist bij dat vlees is de hogedrukpan ideaal, omdat het kookproces van het stoven sterk teruggebracht wordt. Is de stooftijd voor rundvlees 2 à 2,5 uur, met de hogedrukpan is dat gepiept in 25 minuten… Zie daar het voordeel. Stoofgerechten met rundvlees kunnen dus gemaakt worden in een tijd die gelijk staat aan ander vlees als kip en varken. Vooral door de week, met minder tijd beschikbaar voor koken is dat ideaal. Andere ingrediënten heb ik ook geprobeerd, maar daar doet het voordeel zich minder gelden of het kookresultaat is niet geweldig. Maar voor rundvlees: top!

Nu zijn er puriteinen die zeggen dat je met zo’n hogedrukpan toch ander (bedoeld wordt: minder mooi) vlees krijgt, minder smakelijk, droog etc. Ik heb daar tot nu toe echter niets van gemerkt. Of lang gestoofd, of in de hogedrukpan: wat mij betreft even smakelijk. Maar goed, hier zit een uitdaging in: wie durft?

Ik heb twee exemplaren, de qua inhoud iets verschillen: 6 versus 8 liter. Het grootste verschil zit hem in de constructie. De eerste pan is van een modernere versie, met draaideksel en verstelbare drukregeling. En ook de ontsnapping van de stoom verloopt met minder kabaal:

mannenpan - snelkookpan - hogedrukpan

De mannenpan!!

De tweede pan vind ik leuk (ja, ik ga ook voor de vorm hoor!) omdat daar zo’n klassieke draaiknop op zit, waar je het deksel klemvast mee kan zetten. Juist dat aandraaien van die knop met het sluiten van de pan geeft het iets ambachtelijks. En dat staat ook stoer, vind ik. Dit is een hogedrukpan die tijdens het koken met een ventiel voortdurend “ts-ts-ts-ts-ts” als geluid voortbrengt door ontsnappend stoom, wat sommigen panisch maakt met het idee dat de plan op ontploffen staat. Nou, ik denk eerder dat wij ontploffen (van woede) dan dat die pan door te hoge druk ontploft. En dat geluid heeft ook wel weer wat. Industrieel, als een stoommachine:

mannenpan - snelkookpan - hogedrukpan

De mannenpan!!

Nr. 10: Koken in een duinpan

Nr. 11: Anja’s Blue steel De Buyerpannen (lichtgewicht)

Anja's Blue steel pannen De Buyer

De Blue steel pannen De Buyer van Anja.

Advertenties

87 reacties op Pannenhoek

 1. Pingback: Ayam kerrie / kerriekip. | Prakkie

 2. Pingback: Mexican chili with Brussels sprouts. | Prakkie

 3. Kat zegt:

  @ de stoere steelpan: wat een bjoetie. Maar ben je niet bang dat je zelf omkiept als je dat ding + inhoud aan die steel tilt? Zie het al voor me…

  @dutch oven: okee, ik zie je beeld van cowboys en prairies enzo. Meteen. Supergaaf! Daar gaan vast veel mooie gerechtjes uit komen. Dat hengsel lijkt me ook erg handig.

  @gietijzeren koekenpan: Ook al zo’n fijne fan. Je hebt me wel de collectie zeg! Voor zover ik weet zouden zuren niks uit moeten maken, in de kookwinkel waar ik werk is het in ieder geval geen onderdeel van het ‘doe dit en dit, laat dat en dat’ verhaaltje dat we iedere nieuwe pannenbezitter meegeven. Het invetten is vooral belangrijk. Tenzij er een emaillelaag op zit, dan is dat weer niet nodig. Overigens, als je vet van het eten in de pan hebt zitten, kan je schijnbaar ook gewoon de etensresten met een papiertje wegvegen en het ‘restvet’ gebruiken om de pan in te vetten. Maakt voor voedselveiligheid niks uit, want de pan wordt daarna toch weer goed verhit!

  • prakkie zegt:

   Hoi Kat! Ja, das wel een punt hoor van die stoere steelpan: het tillen. Daar heb je spierballen voor nodig! Maar ik bof: die wonen naast mij! Als de pan flink vol zit krijg ik hem niet meer van de kachel/het fornuis. Maar dan bel ik bij mijn buurman aan – das een bouwvakker, kamerbreed postuur – en vraag: hé Sjaak, prik je een vorkje mee? Nou, daar heeft Sjaak wel oren naar (wat een beetje rare uitdrukking is in dit kader, maar vooruit), want hij kan niet koken en van die ping-maaltijden vervelen hem op den duur ook. Ja Kat, wie niet sterk is moet slim zijn! Enig nadeel: Sjaak wil dan altijd samen een biertje drinken, maar ik houd niet van bier.

   En dank voor de inzet van jouw kennis met betrekking tot de gietijzeren pannen (o,wat bof jij toch met je kookwinkelmedewerkerschap (scrabble je?)). Ik ga het gewoon uitproberen, want als jij dat vertrouwd vindt, dan durf ik het wel aan (jaha, hier zit een compliment in!).

   Dat emmerhengsel maakt de pan ook lekker stoer (wat ik zelf niet heb compenseer ik met m’n pannen 🙂 ). Enig punt van aandacht is dat dat handvat fikkie heet wordt tijdens het koken. Bleef de eerste keer gelijk aan mijn hand plakken. Nu ben ik erg gehecht aan mijn pannen, maar dit was iets te letterlijk, zeg maar.
   Jaha, deze pan zal nog heel wat keren figureren in/op kookfoto’s!

   Dat schoonmaken is ook leuk wat jij zegt: de echte die-hards halen er na het koken een stuk jute door en klaar is ie weer! Geweldig! De pan is ook erg populair bij van die buitenkookclubs.

   Ter afsluiting: ik weet niet of jij in de winkel ook pannen van Demeyere op het schap hebt staan, maar die hebben ook zo’n smullie-versie in het assortiment. Hij wordt aangeprezen als “confituurpot” (Vlamingen hè!), maar kan volgens mij voor van alles worden gebruikt (http://www.demeyere.be/default.asp?CID=3868&SLID=2). En formaatje van mijn steelpan, dus ook lekker joekeloerie. En Sjaak maar sjouwen! Alleen je raadt het al: duur duur duur! Maar een echte wenspan. Nu wil het geval dat ik binnenkort jarig ben… (hint, hint!).

   Zo, kga een pilsie pakken bij Sjaak (pint, pint!), want die heb ik straks nog nodig!
   Aju!

 4. Pingback: Ach wat lief… | Prakkie

 5. Pingback: Hoisinkip | Prakkie

 6. finesse zegt:

  Hoi Prakkie,

  Ik vind dat je jouw lezers wel erg aan het lijntje houdt hoor 😉 , want ik ben reuze benieuwd voor wat voor wereldprijs jij die gietijzeren panen op de kop hebt getikt. Je suggereert er wel steeds wat over, maar concreet? Nee. Boef Prakkie!
  Dus – en dat zullen meer blogbezoekers zich afvragen – nu (excusez le mot) met de billen bloot: wat heeft jou die aanbieding gekost?

  Ik vind het overigens wel leuk dat je zo pan na pan de revue laat passeren. Denk nu aan mijn eigen pannenkast met veel BK en Blokker en Hema. En alles bij elkaar ook niet zoveel pannen hoor.

  Groet!

 7. Pingback: Koopje!! Hahaha, wat een prijs! | Prakkie

 8. Kat zegt:

  Oeh, De Buyer pannen! Daar heb ik er sinds kort ook een van, de allergrootste (32 cm) welteverstaan. Zonder greep aan de andere kant, dus met omkiep-gevaar want ook die dingen zijn zwaar. Niet zo zwaar als die van jou natuurlijk, maar toch. Ik gebruik hem nog niet al te vaak, en de ingebrande laag is nog lang niet zo goed als het zou moeten zijn. Hoe is dat jou vergaan?

  Demeyere pannen hebben wij (uiteraard) ook, superfijne pannen naar verluid. Die confituurpot staat er niet tussen, maar wat een joekel!
  Enne… 70 euro?! WAT?! Over koopjes gesproken…

 9. prakkie zegt:

  Beste Kat, ik ben erg tevreden over De Buyerpannen (ja ik heb er meerdere (ook een van de kleinste…, ahhhh zo lief!) maar daarover later meer), omdat het stevige pannen zijn, tegen een stootje kunnen en geweldig resultaat geven. Makkelijk in het onderhoud. En relatief gezien niet eens zo duur voor een onverwoestbare pan. En mijn tip aan jou zou zijn: zoveel mogelijk gebruiken, want juist daar bakt ie lekker van in. Zure ingrediënten zijn wel tricky: mijn ervaring is dat na afloop de pan weer kaal is. Ik doe er dus nooit wijn, creme fraiche of tomaten e.d. in. Maar misschien ben ik te voorzichtig. (Doen ze in de profi-keuken overigens wel, waar deze pannen veel gebruikt worden, afijn, daar weet jij alles van 🙂 boffie!, tot azijn aan toe). Goed voorverwarmen, lekker olie of vet erin en bakken maar! Na afloop – na afkoelen – alleen onder hete kraan, borstel er door en klaar! Laten drogen, warm maken en invetten. En zo gaat ie het schap weer in. En zelden of nooit aanbak of moeilijk. Geweldig. Ik denk wel eens: wie heeft toch ooit die tefalmeuk bedacht? (Guess who?: mister Tefal!). Zukke rotzooi!

  Het inbakken, zo zei de deskudige (een concullegaatje van jou) na aankoop: met olie invetten en zout er over strooien (tja het klinkt een tikkie hokus pokus) en dan laten walmen (je ziet het donker worden!), afkoelen en afspoelen onder hete kraan. Helemaal goed! Gaandeweg wordt de pan er niet mooier op, maar wel beter ingebakken. En ja, het zijn spierballenpannen. Maar daar heb ik zoals eerder gememoreerd vriend Sjaak voor.

  Ik heb er erg veel plezier van. Tja en stevige pannen daar ben ik dol op. Nou dan zit je met deze versie goed/geramd. Maar ook die stoere klinknagels, die steel, het plaatstaal. Die pan is al mooi om naar te kijken! Ja je merkt Kat, hier spreekt een liefhebber.
  En ik denk wel eens: klimt er ooit een inbreker naar binnen… Moet ik natuurlijk wel eerst even naar mijn pannenrekje hupsen, maar das geen probleem als die boef toch nog even in mijn zilverkast staat te neuzen.

  O, o ik heb nu al weer honger!
  Misschien eet die inbreker een hapje mee?
  Sjaak, ga eens vragen!

 10. prakkie zegt:

  O Kat, en dan natuurlijk nog die gietijzeren pannen! Ja, dat was me een prijspakkertje. Afijn jij hebt als deskundige wel een beeld bij wat dat normaal gesproken kost. In mijn droomwinkel in Utrecht kostte alleen de koekenpan al dik 90 euro! En de grote braadpan zou een tweede hypotheek vergen. Alle onderdelen los is denk ik zo 500 euro. En het is geen rotzooi hè, want dat hoef ik ook niet. Nee, mooi mooi mooi voor een feestprijs. Ja als je echt van koken houdt is dit de stoere set om te hebben (a must have!). Wat een kookgenot, wat een plezier.

  Ja, ik doe deze aanbieding enthousiast, maar echt het overwegen waard. Zoek onder “Barbecook” op internet en daar staat je kookdroom. En ik had de bof dat één of ander tuincentrum (ja echt!) een set had staan, waar ze af moesten. Na onderhandeling 70 euro (eigenlijk 69…). Zelden zoo lachend naar huis gereden! Al was het wel trappen met al die kilo’s aan boord voor Sjaak , maar dat had ik (!) er wel voor over.

  En thuisgekomen kijken en voelen en ruiken (parafine 😦 ) en aan de slag.

  In drie woorden: puike puike pannen! Nee, ik heb geen aandelen 🙂

  • Hallo Prakkie,

   Ik vroeg me af waar je al die mooie gietijzeren pannen koopt, B.V. die van 30x10hoog en die mooie gietijzeren koekepannen.leuk om alles over deze pannen te lezen op deze sit.

   groet Linze

   • Prakkie zegt:

    Dag Linze,

    Dank voor je reactie!
    Zoals in mijn Pannenhoek genoemd is deze set gietijzeren pannen van “Barbecook”.

    Ik heb lang gezocht naar betaalbare gietijzeren pannen. En: een stoof/braadpan zonder pootjes. Er zijn nogal wat gietijzeren braadpannen te koop, diverse merken, maar duur (vind ik) en die pootjes maken dat de pan niet op mijn fornuis past. Zoekend kwam ik deze set van Barbecook tegen. Die zit oorspronkelijk in een houten kist en wordt dan zo als set geleverd: braadpan, steelpan, twee koekenpannen en een grote grilplaat. Allemaal puike kwaliteit en in het gebruik helemaal prima. Ik heb er nu al een dikke 2 jaar heel veel plezier van. Gietijzer kookt geweldig fijn. En een mooie aanvulling op de set pannen die ik heb. Ik houd ook wel van spierballenpannen, zeg maar. Want zwaar zijn ze. Maar geeft ook een leuk oergevoel. Zulke pannen vrágen om gebraad en zo 🙂 En: een aankoop voor het leven!

    De set heb ik uiteindelijk op de kop getikt bij een tuincentrum (?!?). Tja, die verkopen dus ook pannen… De kist was foetsie, maar daar maalde ik niet om. Na onderhandeling de (laatste?) set meegekregen voor nog net geen 70 euro! Neem van mij aan: een lachertje voor zo’n puike set. In een beetje kookwinkel ben je voor dit geheel dik 500 euro kwijt. Als je dat al redt…

    Geen idee of Barbecook dit nog verkoopt. Verkoopprijs inclusief kist was toentertijd 99-119 euro. Ook nog een vriendenprijs! En je kan de niet gewenste onderdelen desnoods weer op marktplaats zetten. Kortom een koopie!!!

    Ik ben benieuwd of je nog zo’n geweldige pan/set op de kop weet te tikken. Succes!

    Groet,
    Prakkie

    • Marieke zegt:

     Beste Prakkie,

     Ik overweeg om koekenpannen van de buyer aan te schaffen van carbon steel. Welke maten zijn handig voor in de keuken? Maakt het uit of ik kies voor de carbon steel of de mineral serie?

     Groeten,

     Maria

     • Prakkie zegt:

      Dag Marieke,

      Dank voor je reactie.
      Carbon steel is een wat lichtere variant (gewicht) dan mineral. Voor de grootte is – los van jouw gebruik – 24-26 cm een mooie bruikbare afmeting. Er is ook een ovale versie (vispan) die ik voor van alles en nog wat gebruik. Ook erg handig. Beste tip: ga naar een goede kookwinkel in de buurt en ga kijken, snuiven, voelen, tillen enz. Dan heb je het beste idee wat je zelf het prettigst vindt/beste handelbaar.

      Succes met de oriëntatie en aankoop!

      Groet!
      Prakkie

 11. Pingback: De lente in mijn braadslee (2) | Prakkie

 12. Pingback: Viva De Buyer! | Prakkie

 13. Pingback: Machomo | Prakkie

 14. Pingback: Koperen pannen | Prakkie

 15. Pingback: Hogedruk- of snelkookpan: mannenpan | Prakkie

 16. Pingback: Tortillas | Prakkie

 17. Pingback: Verse pannen! Nieuwe verse pannen! | Prakkie

 18. Pingback: Cowboykoffie | Prakkie

 19. Pingback: Koken in een duinpan | Prakkie

 20. Pingback: Tortillas | Prakkie

 21. Pingback: Koken uit eigen tuin | Prakkie

 22. Zoek me rot naar een gietijzeren pan ZONDER emaille.
  Waar kan ik die bestellen??

  • Prakkie zegt:

   Beste A.

   Dank voor je reactie.
   Ik heb ook lang gezocht. De meeste gietijzeren pannen zijn echter voorzien van pootjes en veelal schrikbarend duur.

   Voor de vuist weg drie “betaalbare” opties:

   1. De gietijzeren pan(nen) van barbecook, zoals ze op mijn blog staan: een kopie, met 6-7 (koeken-)pannen. Top top in gebruik! Weet ik nu.

   2. Via Marktplaats worden ze nog wel eens aangeboden. Vooral de versie “zgan” is dan interessant. Kijk ook eens bij E-bay, soms interessante aanbiedingen.

   3. In de betere kookwinkels is van het merk “Le Creuset” een onge-emailleerde versie (reken op 150 euro) te koop. Meestal zwart.

   Ik ben benieuwd en houd me op de hoogte!

   Groet!
   Prakkie

 23. Ik heb een gieteizer pan van Runneby bruk..heel tevreden over

 24. Pingback: Bœuf bourguignon | Prakkie

 25. henk zegt:

  vandaag een mannenpan gekocht,want nu wil ik wel eens ervaren wat de werkelijke meerwaarde is van zo een snelkookpan.. het is een 7 liter rochedo geworden voor de prijs van 239.000 rp omgerekend in euro zal dat een 22 euro zijn.
  ook gietijzeren pannen heb ik van olly en natuurlijkl buyer pannen,waar ik eigenlijk nooit in bak..
  mijn gietijzeren en plaatstalen wok staan eigenlijk standaard op het fornhuis 😉
  ik ben wat blij dat ik mijn kookgerei heb meegenomen uit nederland,want die alluminium troep die men hier heeft ………………………….

  gr henk

  • Prakkie zegt:

   Bingo! Wat leuk! Ja, dat is verrassend koken hoor. Maar zoals gezegd: het meest zinvol (vind ik) bij rundvlees en dergelijken. Maar het is ook gewoon een leuke pan, stoer met dat gesis en gefluit. Bijna industrieel koken. Tikkie overtrokken misschien, maar ik ga ook voor de beleving hoor.

   Wat een geweldig materiaal heb je als kookgerei. Gietijzer en plaatstaal, dat zijn prachtige materialen. Ik heb ook veel plezier van mijn gietijzeren wok en De Buyer pannen. Pannen voor het leven!

   Groet!
   Prakkie

 26. henk zegt:

  prakkie, heb jij enig idee waarom ik hier geen arachide olie vinden kan?? op bali niet,ook niet bij carrefour, giant,matahari,lotte markt, roxy , de mensen snappen mij gewoon niet!!! minyak kacang tana zou toch duidelijk moeten zijn??
  ik gebruik veel klapper olie die de buurvrouw maakt ….. zo kom ik van mijn kokosnoten af..
  olijfolie is duur en niet altijd voorradig hier

  dag

  henk

  • Prakkie zegt:

   Hoi Henk,

   De oorzaak van het moeilijk verkrijgbaar zijn zit hem in de prijs. Pinda-olie is (te) duur, dus wordt niet dat, maar alternatieven aangeboden. Of zoals jij: alternatief via de buurvrouw. Klapperolie is ruim voorhanden en daardoor goedkoper. Of palmolie. Ik kom ook geen enkel merk Indonesische arachide-olie tegen. Dus als het voor dat land dan ook nog invoer betekent… En bij olijfolie heb ik mn bedenkingen. Dat kan/past in een mediterane keuken wel, maar in de oosterse keuken hoort toch een min of meer neutrale olie. En dat is olijfolie zelden.
   Dank voor reactie!

   Groet!
   Prakkie

  • Tinie zegt:

   Beste Henk

   Heb je al bij Tiara Dewata of Hardy’s gekeken? Ik kom daar regelmatig en wil best eens voor je zoeken daar.
   Mijn ergernisje hier is dat ik nergens een goede braadpan kan vinden…

   Tinie

   • Prakkie zegt:

    Hoi Tinie,

    Wat leuk dat je reageert, dank!
    En op zich ook wel leuk: jij bericht via mij Henk. Dat is van Bali, naar Nederland en weer naar Bali.
    Prakkie is internationaal! Dat blijkt maar weer.

    Dank voor je tip. Ik zie uit naar de volgende berichten!

    Groet,
    Prakkie

 27. henk zegt:

  hallo prakkie

  vandaag een wok gekocht om koffie in te branden, nu kan ik mijn eigen koffie branden naar smaak die mij lekker lijkt.. hij is gemaakt van leem,en wel voor de prijs van 45 euro cent!! 5 ribu rupiah.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Henk,

   Wat een koopie voor een kopi (hitam? tobruk?).
   Groeien de bonen ook in je tuin? Leuk dat zelf branden!

   Groet!
   Prakkie

   • henk zegt:

    ja ik heb koffiestruiken. kokospalmen,ananas,peteh, cabe, groente-div kruiden, eenden,mentok ,ganzen, ikan lele……………..ach ik verhonger niet zo snel hoor… en als het te heet is spring ik in de rivier, mijn huis staat 4 meter van de sungai

 28. henk zegt:

  vergeet ik nog mijn bananen,manga,advocado,rambutan………….sirzak, durian,met 1 klein duriannetje eraan ;-))
  wil niet opscheppen,maar het is net een klein paradijsje hier zo op de helft van de vulkaan..

  gr henk

  • Prakkie zegt:

   Hoi Henk,

   Je schept maar lekker op hoor. We leven op afstand genietend met je mee. 🙂
   Ja, voorwaar een paradijsje.
   We zijn eigenlijk benieuwd naar je belevenissen en zo. Wel eens gedacht aan een eigen blog? Voldoende “stof”, lijkt me zo.

   Sampai bertemu lagi!
   Prakkie

 29. linda jansen zegt:

  Prakkie, ik las met veel interresse je info over pannen. ik ben op zoek naar nieuwe pannen en zie zo langzamerhand de bomen door het bos niet meer. Zelfs mijn giet alu pannen met titanium toplaag lijken af te bladderen. waarschijnlijk toch weer terug naar gietijzer of staal.
  Ik heb al meer info gelezen over De Buyer pannen. Er zijn echter ijzeren pannen met een waslaag, de mineral B element type en de plaatstalen versie, de Carbone plus steel. Ik ben erg benieuwd welke jij gebruikt. De mineral B element lijkt mij een goede pan maar ik ben nog wat huiverig voor een ijzeren pan.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Linda,

   Als je niet echt hecht aan het duurzaam karakter van staal maakt het eigenlijk niet veel uit welke pan je aanschaft van De Buyer. Misschien sta ik op groene tenen, maar ik heb zo het idee dat de Mineral B vooral het oppoetsen van imago is. Maar ieder die gevoelig is voor dat aspect: koop die serie. Ik heb zelf de standaard versie en die bevalt prima!

   Mijn tip: ga naar de kookwinkel, kijk goed wat jou prettig en handzaam lijkt en koop die pan!

   groet!
   Prakkie

 30. Richard zegt:

  Met veel interesse deze blog gelezen! Wauw! Veel info!
  Ik vraag me af of er al iemand ervaring heeft met een De Buyer B-element hapjespan
  (http://www.kookwinkel.nl/webshop/44712-debuyerbelementhapjespanmetsteel28cm25mm.asp)
  De pan lijkt sterk taps toe te lopen waardoor je op de bodem minder oppervlak hebt dan de 28 cm.

  Ik heb nu zo’n verschrikkelijke BK hapjes pan waar ik vanaf wil. Maar dit is wel een pan waar de randen rechtop staan. Zo’n pan heeft De Buyer ook wel maar valt onder de Saute pannen (en is heel erg duur): http://www.amazon.co.uk/De-Buyer-Affinity-Stainless-Steel/dp/B006T1A7R0/ref=sr_1_45?ie=UTF8&qid=1377807042&sr=8-45&keywords=de+buyer+saute

  • Prakkie zegt:

   Dag Richard,

   Dank voor je reactie.
   Je hebt gelijk, de pan waar jij naar zoekt, die zoek ik ook nog! De Buyer heeft die (helaas) niet. Ik heb ooit een mooi roestvrijstalen exemplaar gehad, maar daar begaf de steel het van… Onder garantie een ander mogen uitzoeken, maar die hapjespan hadden ze niet meer.

   Zie ook mijn eerdere opmerkingen: ga vooral naar een goede kookwinkel en ga kijken, ruiken, voelen en proeven (??). Dat is de beste versie om te kijken wat goed bij je past en wat op je wensen aansluit. Zomaar bestellen via internet zou ik niet doen zonder die oriëntatie. Het moet ook goed voelen tussen jou en die pan. Dat klinkt klef, maar zo is het wel. Ik heb er geld mee bespaard: ik vond ter plekke de pan he-le-maal niets (welke pan dan ook).

   Succes met het beslisproces!

   Groet!
   Prakkie

   • Richard zegt:

    Dank je Prakkie,
    Inmiddels eens even wezen kijken, ruiken, voelen….maar nog niet proeven 🙂
    Inderdaad, een De Buyer wordt het zeker niet…dat is meer een wok – achtig ontwerp. Ik was zelf wel gecharmeerd van een Fissler braad/gratineerpan, die kan je bv hier kopen: http://www.kookwinkel.nl/webshop/44272-fissleroriginalprofibraadengratineerpanrond28cmrvs.asp
    Lag lekker in de hand, handig om in de oven te zetten, etc. Maar ja….voldoet hij ook goed? En kan je er ook een stukje vlees lekker in bakken? Voldoet RVS echt wel als bodem? En was toch best prijzig…ondanks aanbieding…
    Vragen, vragen..twijfel…..nog geen beslissing genomen……:-\

    • Prakkie zegt:

     Ach Richard, zo heb ik ook tijden lopen oriënteren. Ooit, jaren geleden. Bijna vaste klant in de pannenwinkel, zonder iets te kopen. En toch weer terug en kijken en voelen en ruiken. uiteindelijk heeft de prijs van De Buyerpan me ertoe verleid over te gaan tot aanschaf. En wat er daarna gebeurde…. Afijn, zie mijn pannenhoek als resultaat. Dus jouw gezwoeg is volkomen herkenbaar.
     Ik vond het heerlijke tijden! En geniet nu nog van mijn aarzeling toen. Beter goed na lang nadenken, dan fout door de haast.

     Groet!
     Prakkie

  • Hans zegt:

   Hallo Richard,
   Sinds een paar dagen heb ik een De Buyer B-element hapjespan met een diameter van 24 cm. Ik gebruik deze als wok. Ik heb ongeveer 9 à 10 jaar gekookt met een Ken Hom wok. En ik moet zeggen: de DE Buyer hapjespan overklast de wok van Ken Hom in ruime mate. Het is – om het gruwelijke woord maar eens te gebruiken – een multifunctionele pan. Voor mij een ideale pan omdat ik als alleenstaande veel één-pans gerechten klaarmaak en ik kan er ook een klein stukje vlees in braden.

   Groet
   Hans

   • Prakkie zegt:

    Waarvan akte!!

    Uhhh, maar wel lekker Ken Hom gerechten blijven koken hè, ook al ligt zijn wok in de kliko. Want zijn recepten zijn stuk voor stuk smullen.
    Op Youtube.com nog menig leuk filmpje met good old Ken. (Ja, ik ben een fan…)

    Hans bedankt!

    Groet!
    Prakkie

 31. Hans Kamphof zegt:

  Goede morgen Prakkie,

  Jaren geleden had ik van een oude benedenbuurman een gietijzeren pan met een diameter van 27 cm en hoogte van 11 cm overgenomen voor (nog) FL5,=.Omdat ik veel rijst eet gebruikte ik deze pan voornamelijk voor het koken van rijst Op zich een prima pan maar voor iemand alleen eigenlijk veel te groot. Nu heb ik een aantal maanden geleden een ge-emailleerde pan van. het merk Le Creuset gekocht met een diameter van 18,5 cm en een hoogte van 8,5 cm. En ik moet zeggen: “Deze pan bevalt MIJ .uitstekend” voor het doel waarvoor ik hen gebruik.

  groet Hans.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Hans,

   Dank voor je reactie.
   Wat is het toch mooi te vernemen dat we zo met elkaar aan het zoeken zijn naar het beste keukengerei. Waarbij de een voor pan A kiets, de ander voor pan B en soms en masse voor een zelfde versie. Onderhand blijkt dat veel bezoekers van de blog De buyerpannen erg waarderen. En dat terwijl het zo’n relatief simpele pan is. Maar wel zichtbaar in elkaar gezet na noeste arbeid. Een pan met een stoer karakter, maar ook uiterst bruikbaar.
   Tja, le Creuset, ook zo’n klassieker. Wat een kookgenot. Mooi dat de pan jou goed bevalt.
   Laat Blokker c.s. zijn eigen blik maar gebruiken, gelukkig weten jij en ik en anderen, dat er veel beter kookgerei verkrijgbaar is.

   Geniet ervan!

   Groet,
   Prakkie

 32. Pingback: Nieuw in de pannenhoek: ovale gietijzeren stoofpan! | Prakkie

 33. Anja zegt:

  Hallo Prakkie,
  Ik heb je ’n poos geleden foto’s gestuurd van de Bluesteel De Buyer pannen.
  Ik kook op ’n keramische kookplaat en mijn ervaring met deze pannen is dat ze staan te wippen, ze zijn dus krom. Nou lijkt me dat niet zo heel erg als je op gas kookt maar op de keramische kookplaat is dat dus waardeloos!
  Ik overweeg ze dus te gaan gebruiken op kampeervakantie.
  Retour sturen is geen optie, ik heb ze op ’n Franse site gekocht, wat je ver haalt is dus niet altijd lekker!
  Ook heb ik ’n wok van De Buyer gekocht, bij Oldenhof, toch maar iets dichter bij huis gezocht!
  Ook daar ben ik op de Keramische plaat niet geheel blij mee, de pan blijft aanhangen tor 3 cm boven de kookplaat, zeer irritant!

  Nu mijn vraag, wat weet jij over Keramische pannen?

  Groeten Anja

  • Prakkie zegt:

   Hoi Anja,

   Ach wat een teleurstelling! Maar ook: het verbaast me. Kan je geen beroep doen op de garantie van de Buyer? Dat gaat toch ook op als je ze in Frankrijk hebt gekocht? Ze timmeren immers internationaal aan de weg. En: ze sluiten het gebruik op keramische kookplaten niet uit.
   Ik zou gewoon contact opnemen met de fabriek, want het is voor hen een vervelende ervaring en voor jou zonde van het geld.

   Groet,
   Prakkie

 34. Pingback: Dengdeng ragi (rundvlees gegaard in kokos) | Prakkie kookblog

 35. Anja zegt:

  Hallo prakkie, toch maar wat heen en weer gemaild met de importeur en vertegenwoordiger van de buyer pannen voor de Benelux, Dhr. Jean-Pierre du Fossé,.
  In eerste instantie kreeg ik ’n net antwoord op mijn mail, dat pannen van plaatstaal krom trekken als ze zonder boter of olie verhit worden en of ik wel de pannen had ingebrand zo als het hoort, volgens ’n link naar ’n filmpje op de website van De Buyer. Nou niks mis mee. Hij mailde mij dat voor de Benelux wordt aangeraden ook de dikkere plaatstalen pannen aan te schaffen ipv de dunne variant.
  Ik hem netjes gemaild dat ik mij keurig aan de instructies had gehouden en van oververhiiting naar mijn idee geen sprake was. Hij zou het filmpje wat ik gemaakt had opsturen naar de fabriek en contact houden. Vervolgens hoorde ik weken niets!
  Ik hem na ruim drie weken gemaild of ie nou wat nieuws kon vermelden over mijn ‘kromme’ pannen, en gevraagd wat voor ’n garantie hij mij ging bieden om het probleem op te lossen.
  Hij was net terug van ’n bezoek aan de fabriek en ‘mijn probleem’ besproken.
  In de mail stelt hij het volgende, gekopieerd uit deze;
  U vraagt/eist/…een garantie.
  Garantie is van toepassing op produktiefouten door de fabriek
  Deze pannen waren in goede staat op het moment van levering.
  Dus moet er blijkbaar toch iets verkeerd gegaan zijn in het gebruik. Wat ? Weten we niet want ‘u heeft alles volgens het boekje gedaan’
  Zouden dit toch graag weten want dat kan onze kennis ivm deze pannen vergroten
  Verkopen duizenden van deze pannen per jaar.
  Hebben momenteel één !!! klacht ( de uwe ) in de Benelux ivm deze pannen
  Kunt u ons uitleggen hoe dit kan ? Is het de fout van de Buyer ? Lijkt me sterk want waarom hebben we dan niet meer klachten ?
  Zeg eens eerlijk wat er gebeurd is : per ongeluk te warm/heet laten worden zonder olie of boter ? Andere ?
  Dan kunnen we het hebben over een ‘coommerciële vervanging’

  Ik heb hem weer opnieuw gemaild, ik vond zijn antwoord onbevredigend en ’n rare agressieve ondertoon hebben. Ik was teleurgesteld, dat had ik niet verwacht van garantieverlening van ’n vertegenwoordiger van een van de betere pannenfabriekant!
  Hieronder zijn antwoord, kan niet anders zeggen dat het ’n rare manier van beantwoorden is, met hoofdletters antwoorden, daarbij was de mail zeer degenerend, over mijn reclame maken van het verlenen van goede garantie, volgens hem tijdens bingo-avonden!
  Zegt dit wat over hem en over wie hij denkt welke consumenten De Buyer pannen kopen?
  Nou u begrijpt het wel, de pannen de container in, en u kan haast wel vermoeden wat hij met zijn pannen kan doen…Wat mij betreft zijn pannen ergens duwen waar de zon niet schijnt! Hij kan ze in zijn reet steken! Op dit moment ben ik helemaal gelukkig met mijn nieuwe keramische pannen van Kitchen en More!
  Hieronder zijn antwoord, de hoofdletters tussen mijn mail door is zijn commentaar/antwoord.

  Groet, Anja

  Beste meneer Jean-Pierre du Fossé,
  Ik ben toch wel teleurgesteld over de enigzinds agressieve reactie van mijn klacht!
  WIE IS ER AGRESSIEF ? U WILT/EIST METEEN GARANTIE ZONDER DAT WE WETEN WET ER PRECIES GEBEURD IS
  ALS WE ALTIJD ZOMAAR NIEUWE OPSTUREN NAV EEN KLACHT/VERKEERD GEBRUIK OF ANDERE, ZOU DE BUYER NIET BLIJVEN BESTAAN
  DE ERVARING LEERT ONS DAT DE GEBRUIKER NOOIT IETS VERKEERD DOET MAAR NA VERLOOP VAN TIJD TOCH WEL IETS MOET VERTELLEN OF TOEGEVEN

  Ik ben overgegaan op aanschaf van De Buyer koekenpannen omdat het internet bol staat van de kwaliteit van de pannen en de eventuele garantieverlening bij kromtrekken.
  Aangezien ik al heel wat pannen heb versleten door loslaten van de teflonlagen en kromtrekken van wat goedkopere pannen leek mij De Buyer ’n zeer goede keus!
  EEN PLAATSTALEN PAN IS GEEN VERVANGER VAN ANTI-AANBAK PANNEN. ZIJN BEIDE NOODZAKELIJK IN DE KEUKEN

  Ook staan er op Youtube enorm veel filmpjes hoe je deze pannen moet inbranden, zeer handig en top reclame! Zoals ik u al eerder heb laten weten heb ik mij naar mijn weten aan de inbrandinstructies en bakinstructies gehouden.

  U beweert dat er geen klachten zijn over uw pannen en dat het kromtrekken van mijn koekenpannen dus aan het verkeert handelen van mij ligt. DAAR VREES IK VOOR. MOEST ER EEN LOT VERKEERD GEPRODUCEERD ZIJN HADDEN WE MEER KLACHTEN
  Op internet kan je ook lezen dat er mensen hun pannen bij de winkel hebben omgeruild na kromtrekken, dat dat geen probleem was. OM EEN KLANT TEVREDEN HOUDEN EN ONDER HET MOTTE ‘DE KLANT HEEFT ALTIJD GELIJK’ WORDT DIT WEL EENS GEDAAN
  Ik heb de pannen via ’n Franse site op het internet gekocht, dus even omruilen is geen optie. WAAROM NIET ? WAAROM HEEFT U DEZE DAN IN FRANKRIJK GEKOCHT EN NIET IN EEN VAN DE TALLOZE WINKELS IN NL DIE DEZE VERKOPEN ?

  Meneer Fossé ( du Fossé ) ik ben mij niet bewust dat ik de koekenpannen niet juist heb gebruikt,
  Ook ik weet op mijn leeftijd dat je koekenpannen niet op ’n warmtebron moet zetten zonder olie of boter, dus uw beschuldigingen en/of bewering hebben geen betrekking op mij.
  Ik verwarm de pannen altijd met boter op bijna halve kracht, zet de plaat op stand 6 terwijl er 10 standen zijn.
  Dit gaat mij snel genoeg, anders verbrand in een sneltreinvaart de boter de pannen zijn namelijk zeer snel opgewarmt.
  Daarna stukje vlees er in, na het bakken blus ik de boter met ’n beetje water. Spoel vervolgens de pan om met warm water, even de borstel er door, droog de pan af met papier en veeg deze vervolgens af met ’n druppeltje olie. Kan toch niets mis mee zijn! IN PRINCIPE NIET

  Mijn conclusie is dan ook dat deze serie pannen niet echt geschikt zijn voor bakken op ’n keramische kookplaat, ondanks dat er door de fabriek aangegeven wordt dat de koekenpannen daar wel geschikt voor zijn.
  Achteraf had ik beter voor de ‘dikkere’ pannen kunnen kiezen, maar zag op tegen het gewicht.

  Het is jammer dat u mij in uw mail op zo’n agressieve toon benaderd!
  Dat had ik niet verwacht van ’n vertegenwoordiger van een van de betere merken op kookgebied!
  Ik begrijp dat als het op ‘garantie’ komt de verkopers en vertegenwoordigers ineens niet meer zo aardig zijn als ze in eerste instantie doen voorkomen.
  MOEST U WETEN HOEVEEL PANNEN IK AL VERKOCHT HEB IN M’N LEVEN ZOU U BESEFFEN DAT TWEE PANNEN NIETS IS
  MAAR NOGMAALS : KUNNEN ONS ( DE FABRIEK, heb ze net nog gebeld, EN MEZELF ) NIET VAN DE GEDACHTE ONTDOEN DAT U DOOR BOTWEG DE SCHULD TE LEGGEN BIJ DE PRODUCENT U TWEE NIEUWE PANNEN WENST

  Jammer, ook goede garantie verlenen hoort bij verkoop, HOEFT U MIJ NIET TE LEREN daar kan ik als consument enorme reclame mee maken! TIJDENS DE BINGO-AVOND ?

  Prakkie die al bejubelend over uw De Buyer koekenpannen schreef in zijn blog en mij wees op de garantie , lees viva De Buyer op prakkie.wordpress.com, is trouwens heel benieuwd of de garantieverlening

  via de beneluxvertegenwoordiger ook zo geweldig is als dat je met je pan retour gaat naar bijv. ’n kookwinkel als het Kookpunt in Rotterdam of Oldenhof in Zwolle.
  DAAR HAD U ZE MISSCHIEN BETER AANGEKOCHT. HADDEN ZE U METEEN DE ZWAARDERE AANBEVOLEN. ZIJ KOPEN BIJ ONS ENKEL DE ZWARE DUS NIET DE LICHTE(RE)

  WIL U BEST TWEE PANNEN TOESTUREN MAAR ZOU ECHT EENS WILLEN WETEN WAAROM DEZE KROM TREKKEN
  EERLIJKHEID DUURT HET LANGST. EN U SPREEKT VAN EEN TOPMERK. DANK U. DEZE STATUS HEBBEN WE GEKREGEN DOOR DEZE EN GOEDE ARTIKELEN TE PRODUCEREN EN LEVEREN

  DUS AAN U DE KEUZE : WILT U TWEE GRATIS PANNEN ? KOM OVER DE BRUG
  EN GEEF ONS DAN DE DIAMETERS DIE U WENST
  DAN IS DIT OPGELOST

  Aan hem zal ik dan ook graag mijn ervaring delen.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Anja,

   Wat een toestand zeg! Dan ga je er toch vanuit, als je garantie hebt dat dat netjes en probleemloos wordt opgelost. Maar uit jouw bericht blijkt dat dat nogal wat voeten in de aarde had. Dat verbaast me hogelijk. Mede gelet op het feit dat keramisch koken of inductiekoken door De Buyer niet wordt uitgesloten, zou je toch een coulantere houding verwachten (en een nette bejegening).
   Je krijgt nieuwe pannen, maar op deze manier is er wel de lol af, lijkt me zo. En dat is jammer.

   Groet!
   Prakkie

 36. Anja zegt:

  Prakkie, ik kook op ’n keramische kookplaat.
  En ik kan alleen nieuwe pannen krijgen als ik over de brug kom met het feit dat ik de pannen verkeerd gebruikt heb.
  Ik ben me van geen fout bewust, dus dat gaat um niet worden!
  Wie weet ga ik aankomende zomer in Frankrijk nog ’n mooie gietijzeren pan scoren, we zien wel.
  Tot nu toe weer opnieuw blij met mijn keramische koekenpannen.
  Groet Anja.

  • Prakkie zegt:

   Dag Anja,

   Goed dat je deze informatie met ons deelt. Bij een zoekopdracht (via Google) naar “de Buyerpannen” staat mijn blog steevast bovenaan. Nu dus ook jouw ervaringen. Ik ben erg teleurgesteld in de manier waarop De Buyer omgaat met enthousiaste gebruikers als het mis gaat. Twee pannen vergoeden, door zo’n groot bedrijf… Is dat nu zo moeilijk/kostbaar?
   Dat doe ik vanuit mijn winkeltje toch echt volstrekt anders met klanten. Zo kweek je ook geen klantentrouw. En waar gaan we het nu over hebben op verjaardagen en partijen… Ik vraag me af of dat de bedoeling is van De Buyer.

   Ik begrijp dat je de moed niet laat zakken en op zoek gaat naar andere pannen. Das mooi.

   Groet!
   Prakkie

  • AMber zegt:

   Anja,

   ik ben op de site van DeBuyer aan het kijken (eigen orientatie) en bij de door jou aangegeven model staat geen inductie (meer) http://www.debuyer.com/product.php?id=26&cat=15&background=bleu1. Ik hoor die vertegenwoordiger niet zeuren over dat die pannen niet geschikt zijn voor inductie en dat dat de fout was die jij gemaakt hebt. misschien toch nog even een berichtje sturen voor geld terug vanwege overduidelijk ongeschikt product/verkeerde symbolen op pan?

   • Anja zegt:

    Dank je AMber voor je bericht.
    Maar ik ben er echt helemaal klaar mee!
    Die man is niet voor reden vatbaar!
    Ze houden het maar!
    Groet Anja

 37. Yinten zegt:

  Beste Prakkie,

  Je hebt mij ook aangestoken met je enthousiasme voor De Buyer en ik gebruik de plaatstalen koekenpan met veel plezier! Alles lukt, vlees, aardappelen, ei, pannenkoeken, ook glutenvrij voor mijn dochtertje.
  Ik durf alleen niet zo goed een scheutje water toe te voegen na het aanbraden van vlees om kromtrekken te voorkomen. Ik gebruik de (zware) pan overigens ook op een keramische kookplaat. Weet je of een scheutje water (warm of koud) in de hete pan na het braden (voor jus) kwaad kan?

  Groet, Yinten

  • Prakkie zegt:

   Dag Yinten,

   Dank voor je enthousiaste reactie en dank voor het compliment.
   Wat fijn dat je met zo veel plezier bakt en braad met De Buyer pannen. Welkom in de club, zou ik bijna zeggen!
   En nee, een scheut water is geen enkel probleem. Professionele koks blussen af met een flinke scheut wijn, of iets van stook (cognac, wodka oid) of bouillon, ook weer al dan niet in combinatie met wijn. Maar ook gewoon water is geen enkel probleem. Voor het temperatuurverschil kan je nog kiezen voor lauw water, maar bij plaatstalen pannen van deze kwaliteit is dat geen probleem. Die trekken echt niet krom. Dat heb je met dun waaiermateriaal van de Blokker c.s. Dus doe onbeschaamd wat je vindt dat je moet doen, kan allemaal! En om die troost te bieden: ik doe dat al jaren bij al mijn De Buyerpannen. Warm of koud vocht. En nog niet één is kromgetrokken. Maar dat doen ze ook niet.

   (Plonzen koud) water toevoegen is wel tricky met gietijzeren pannen. Een scheutje water toevoegen weer niet, maar wel na gebruik de snothete pan afkoelen of direct afwassen onder koud water…. Ai! Bij dit type pan kan het dan maar zo zijn dat je opeens twee pannen hebt. Twee halve pannen… Dus bij gietijzer is het altijd oppassen met plotsklapse afkoeling. Maar dat is een volstrekt ander type pan dan waar jij het over hebt.

   Dus geniet van het gebruik en doe zoals je wilt: de De Buyerpan blijft een vriend voor het leven!

   Met dank en groet!
   Prakkie

 38. Pingback: Nasi goreng | Prakkie kookblog

 39. frank schoenmakers zegt:

  ik heb je pannen verzameling gezien en ik kan je hele goede tips geven om gietijzeren pannen weer als nieuw te krijgen zonder dat je moet schuren en boenen gewoon met grillreiniger van calgofix wordt verkocht bij de Sligro. Je zet de pan op een groot vuur verwarm de pan tot hij roodgloeiend is zet de afzuigkap op volle kracht en zet de krant op een stapel oude kranten en spuit de grilreiniger op de vervuilde delen van de pan even schoonpoetsen met een oude afwasborstel en vervolgens in de afwasbak die al gevuld staat met heet water met afwasmiddel je kent je pan niet meer terug. Koperen pannen koop je op marktplaats en wanneer de pan lelijk of aan vertinnen toe is kost dit bij falk 25 euro voor een pan Nu is voor iedereen die koperen pan in handbereik met vriendelijke groeten Frank

  • Prakkie zegt:

   Dag Frank,

   Dank voor je enthousiaste reactie (daar zijn we hier dol op)!
   En wat een tips zeg. Goed! Daar kunnen we wat mee.
   Ik ga er in ieder geval mee aan de slag.

   Groet,
   Prakkie

 40. Trudy zegt:

  Ik heb 2 de Buyer pannen gekocht op 2 augustus voor gebruik met inductie.
  Ingebrand volgens voorschrift, de pannen waren heel mooi donkerbruin, en gebruikt volgens voorschrift. Geen sop, na afkoelen onder hete kraan afspoelen, drogen en met een beetje olie ingewreven weg zetten. Het laagje dat ik had ingebrand is echter helemaal verdwenen en de pan is nu zilver/plaatstaal kleurig en zwart.
  Tot nu toe ben ik niet tevreden, pannen zijn krom en alles plakt vast. Ik moet de hele bodem bedekken met olie, kokosvet of boter anders blijft de pan in het midden droog. Mijn inductiekookplaat heeft een instelling van 1 t/m 9 en dan boost. Ik verwarm de pan voor met de olie die ik ga gebruiken op stand 4, als ik dan warmte voel verhoog ik de temperatuur.
  Of dit de pannen voor het leven zijn/blijven is nog maar de vraag.

  • Prakkie zegt:

   Dag Trudy,

   Ik zou eens contact opnemen met De Buyer – eventueel via de kookwinkel waar je de pannen hebt gekocht – want dit is vreemd. De Buyer geeft aan (zie ook de site) dat inductie ook een bruikbare warmtebron is. De pan zou er dus goed op moeten kunnen werken. Tis jammer datje zo’n teleurstellend resultaat hebt.

   Succes!
   Groet,
   Prakkie

 41. Trudy zegt:

  De leverancier van de pannen heeft contact met mij opgenomen na een bericht van mij. Zijn advies was geruststellend en ik ga er nu van uit dat nadat ik de pannen meer heb gebruikt, vooral met etenswaren die van zichzelf al vet hebben, dat ik toch nog tevreden zal worden over de pannen.
  Bedankt voor de reactie en ik zal er na verloop van tijd nog eens op terugkomen.

 42. Wim zegt:

  Goedendag,
  Voor de Buyer fans staan op horecastyle.nl bijna alle pannen van de Buyer en nog andere merken, en volgens mij aanmerkelijk goedkoper dan in de zgn kookwinkels.

  Mvg
  Wim

 43. Jan zegt:

  Hoi Prakkie,
  Super blog en wat een leuke, onderhoudende schrijftrant! Dat spreekt echt aan!
  Ik heb niet ALLE reacties gelezen, maar wel gemerkt dat een aantal mensen vraagtekens zetten bij de ‘seasoning’-methode(n).
  Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar de methode van Vollrath University lijkt mij een heel goede – zowel de methode als de wetenschappelijke basis erachter klopt. Ook de gebruikte olie (lijnzaad-) is goed onderbouwd.
  Hier is de link: https://www.youtube.com/watch?v=xoIO8YOpyN4
  Als deze link al eerder is genoemd, bied ik bij deze mijn verontschuldiging aan.
  “Keep up the good work!”
  Jan (Cast Iron Fan, maar plaatstaal mag er uiteraard ook zijn)

  • Prakkie zegt:

   Hoi Jan,

   Hartelijk dank voor het compliment. De laatste tijd zit er wat vertraging in door drukte, maar dat komt weer.
   En o o o wat ben ik ook blij met mijn cast iron / dutch oven – pannen. Ook heerlijk in het gebruik, net als plaatstaal!

   Groet,
   Prakkie

 44. Jan zegt:

  @Wim,
  Je tip lijkt heel goed en dat wordt altijd door iedereen gewaardeerd, maar die verzendkosten he…
  Wel een goed adres lijkt mij.
  Groet, Jan

 45. Joop zegt:

  Prakkie,

  Wat een verademing! Mijn vrouw is van het type 4 rvs pannen en een tefal koekenpan. Ze loopt al jaren te klagen over mijn pannenverzameling. Een pan voor dit, een pan voor dat. Hoe je het haar ook uitlegt zij begrijpt niet dat de juiste pan een recept kan maken of breken. Dacht ik tot voor kort dat ik redelijk alleen stond als ik warm kon worden van een mooie pan, nu na het lezen van dit artikel blijkt dat ik er niet alleen voor sta en er nog meer pannengekken bestaan 🙂 Het liefst kook ik met de Buyer pannen en zware gietijzeren pannen voor het sudderwerk. De ‘gewone’ aardappel mag dan in het pannetje van mijn vrouw.

  Top!

  Joop

  • Prakkie zegt:

   Hoi Joop,

   Een bericht naar mijn hart! Dank je. En voor jou is deze blog dus een troost. 🙂
   Ja, ik teken toch echt bij het zware solide werk, net als jij. Helemaal mee eens!

   Groet,
   Prakkie

 46. Aernoudt zegt:

  He Prakkie,
  Ik heb wat vragen over de koperen pnnen. Hoe vaak moet je die vertinnen bij normaal gebruik? (Gezins gebruik)
  En weet jij wat goede merken zijn? Er is wel wat te koop op Catawiki en MP namelijk.
  Hoor graag van je, dank!
  Aernoudt

  • Prakkie zegt:

   Dag Aernoudt (wat een mooie klassieke naam!),

   Op zoek naar koperen pannen moet je je goed realiseren dat er grofweg 3 versies zijn.
   1. koperen pannen, puur voor de show (rekje aan de muur): ze zien er reuze nostalgisch uit, maar zijn veel te dun om te koken. Meestal te koop in een setje van 5.
   2. Koperen pannen om te koken, maar van een inferieure kwaliteit, aangeboden onder het mom van “een prijspakkertje”. Goedkoop is duurkoop. Via veilingsites en MP moet je goed boffen wil je soort 3. (zie hierna) treffen. In de regel is het versie 1. of 2. Ook altijd eerst gaan kijken voordat je koopt. veel troep in de aanbieding!
   3. De echte koperen pannen. Zware kwaliteit, maar ook met dito prijs. Via privé-gebruik bijna niet te slijten. Maar mocht onverhoopt de tinnen laag verdwijnen, dan is opnieuw vertinnen een duur klusje. En voordat je een bruikbare set hebt verzameld… Hoop geld hoor.
   Overigens zijn koperen pannen steeds vaker voorzien van een RVS-laagje aan de binnenkant.
   Een klassiek merk is Mauviel.

   Ik hoop dat je er wat mee kan.
   Misschien zijn er anderen met goede ervaringen? Laat maar weten.

   Groet,
   Prakkie

  • Prakkie zegt:

   Dag Freek,

   Ja, dat ontloopt elkaar niet veel. De inhoud van de kist verschil, maar het zou mij niet verbazen als het uit dezelfde fabriek rolt.
   En o, wat heb ik er al die jaren al een plezier van!!! het geld meer dan waard.

   Groet,
   Prakkie

 47. Stef zegt:

  Wat een schat aan informatie. Heb je ook nog tips waar je het beste pannen kunt kopen? Ik kijk meestal via Klezzer ( http://nl.klezzer.com/pannen/ ) maar adviseer je ook om pannen online te kopen? Aangezien je je setje voor 70 euro online hebt gekocht denk ik van wel maar ik vraag het toch maar even!

 48. Conny zegt:

  Mooie site! Ook die pannenhoek! Nu heb ik een vraag. Ik heb hier een ‘pan’ van plaatstaal… het lijkt op een koekenpan die bestaat uit twee helften die bij elkaar gehouden kunnen worden met twee klemmen en een aan het eind van de steel zit ook iets waarmee de twee helften aan elkaar gehouden kunnen worden… Op die manier krijg je een ruimte waarin je iets kunt bakken, etc… Ik heb geen idee hoe je dit noemt.. Is het een pan? Of een bakblik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s