Hartige cupcakes

                                                              Its cupcaketime!

Het kan zijn dat ik het overal zie, omdat het mijn belangstelling heeft, maar het kan ook zijn dat het als baksel opeens erg populair is: cupcakes. In al de versies die langskomen zijn het veelal zoete versies. Nu mag je daar zo een doos van neerzetten, want die versie is altijd smullen. Maar ik liep al enige tijd met het idee om een hartige versie te maken. Dus (koel-)kastlades opentrekken, benodigdheden bij elkaar, de tuin in voor wat kruiden en bakken maar! Ik had alleen nog papieren vormpjes in verjaardagskleuren, maar dat maakt dit uitproberen extra feestelijk moet je maar denken.

Benodigdheden:

– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 120 gr. zachte roomboter
– 2 eieren
– 2 dl slagroom

– olijfolie
– zeer fijn gesneden uitgebakken spekjes 100 gram
– zeer fijngesneden kleine ui, even aangezet
– zeer fijngesneden knoflook, 2 à 3 tenen
– fijngesneden verse rozemarijn, even aanzetten
– fijngehakte verse tijm
– twee eetlepels groene olijven, zeer fijn

– peper uit de molen
– zout
– 1/3 tot 1/2 blokje kippenbouillon
– belegen tot oude kaas, geraspt of in minieme blokjes

Niet geprobeerd, maar champignons, fijngesneden en even aangezet?

Bereiding:

Verwarm de over voor op 180 graden.

Meng de bloem, de roomboter en de slagroom tot een deeg, voeg de eieren toe tot een glad soepel deegbeslag.
Bak de spekstukjes licht uit in een drup olijfolie en laat op keukenpapier uitlekken. Zet in deze pan de ui aan en als deze bijna klaar is, voeg de knoflook toe en zet even aan. Doe de vlam uit en voeg de fijngesneden rozemarijn toe. Zet ook deze even aan in de nog warme pan en voeg dan toe aan het deegbeslag. Voeg de tijm toe, wat peper, zout en het stukje bouillonblokje (fijngemaakt). Voeg de stukjes olijf toe en roer door. Voeg de kaas toe en roer door. Als laatste de spekstukjes. Doe het deegbeslag in de cupcakes. Zet op 180 graden in de oven, 20-25 minuten, afkoelen en… schranzen!!!
(Tip: dood de tijd tijdens het bakken door zo snel als mogelijk achter elkaar “cupcaketime” te zeggen. De winnaar mag de vieze vaat doen… 🙂 ).

Lekker met een glas rode of witte wijn!

Ik heb dat niet gedaan, maar fijn gesneden champignons, even aangezet er ook nog door lijkt me een leuke variantie.
Zo en dan nu mijn regenpak aan: ik ga de hele buurt trakteren! Men dromt buiten al samen van nieuwsgierigheid! Ze komen vast op de lucht af!

En doe eens dol! Wat dacht je van een hartige oliebol? Jaha, dat kan ook gewoon midden in het jaar!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Hartige cupcakes

  1. Kat zegt:

    Haaa, cupcakes met spekjes, perfect! Jouw recept klinkt werkelijk heerlijk. Op de één of andere manier vind ik het ook juist perfect bij dit weer, lekker knus bij het haardvuur zeg maar.

    • Prakkie zegt:

      Precies Kat! We gooien nog een houtblok op het vuur, trekken nog een fles rode wijn los en kunnen na al die weken regen met gerust hart zeggen: laat de herfst maar komen, wij zijn er klaar voor!
      Toen we nog echte zomers hadden kookten we avonden buiten, nu halen we de bbq naar binnen. Morgen: bereiding van speenvarken in eigen open haard.

      Dag!

  2. Henkie zegt:

    Há die buurman!

    De hartige cupcakes waren heerlijk! bedankt voor het rondbrengen hé!

    toi toi toi

  3. Brosje zegt:

    Hoi Prakkie,

    Wat een heerlijke hartige cupcakes heb je gemaakt. Echt een geweldig idee. Ik ga ze maken hoor!

    Ik liet het recept ook aan mijn moeder zien, maar die vond de naam “cupcakes” vreemd. Ze zei dat het muffins waren?! Gevraagd naar het verschil: cupcakes zijn egaal, zonder extra’s in het deeg en veelal voorzien van een toplaag (topping). Een muffin kan juist wel extra’s in het deeg krijgen, zoals bij jou spekjes en stukjes olijf. En in de regel zonder aanvullende toplaag. Maar als ik er kookboeken op na sla blijkt dat ook niet altijd te kloppen. Er bestaat ook het idee: cupcakes zijn zoet (zeg maar een gebakje) en muffins zijn hartig (meer een luxe broodje).

    Ik ben benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken!
    En ondertussen smullen we natuurlijk gewoon verder, hoe het ook heet 🙂

    Groetjes!
    Brosje

  4. Katrino zegt:

    Beste Prakkie,
    Gisteren heb ik je recept uitgetest. Heb mijn deeg in twee gedeeld en een versie met spek & zachte geitenkaas gemaakt (gewoon erdoor brokkelen) én een versie met mozzarella & zongedroogde tomaat. Van smaak waren ze super maar het deeg bleek wat droog uitgevallen….misschien moet ik ze iets sneller uit de oven halen volgende keer.

    Groetjes!

  5. Prakkie zegt:

    Hoi Katrino,

    Wat leuk van jou een reactie te ontvangen. Gezien het aantal bezichtigingen op dat bericht weet ik dat er erg veel belangstelling is voor de hartige cupcakes, maar erop reageren is twee… Jij doet dat wel, waarvoor dank. En wat een geweldg idee de versies die jij hebt bedacht! Ga ik ook proberen hoor. Lijkt me lekker. En voor de baktijd is het echt een kwestie van uitproberen, ook omdat je niet weet wat de ingrediënten voor effect hebben op het resultaat. Maar ook jouw idee is het proberen waard (rijmt ook nog!).
    Lekker bij een glaasje wijn!

    Dag!
    Prakkie

  6. Pingback: Hé oliebol! Hartige oliebol! | Prakkie

  7. Pingback: Hartige oliebollen | Prakkie kookblog

  8. Pingback: Hartige oliebollen | Prakkie kookblog

  9. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie op Prakkie Reactie annuleren