Kek: cats cake “méditerranee”

Uitgekeken op die eeuwige appeltaart? Helemaal klaar met ordie-pordie keek? Geen idee wat te serveren als nagerecht? Of misschien gewoon zin in mouthwatering zoet? Dan is dit een geweldig gebâk (ja, dat dakje geeft de uitspraak extra cachet!). Zoet, zwoel, exotisch, (sensueel?), 1000 en 1 slapeloze nachten (opnieuw: sensueel?). Maar dat is het allemaal waard. Liggend op de canapé, vermaakt door naar keuze buikdanseressen of –dansers, loom een vorkje prikkend van deze taart. Het hiernamaals wordt: het hier!

Benodigdheden:

1 citroen
500 gram suiker
1 ½ sinaasappel
300 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
300 gram basterdsuiker
Bulgaarse yoghurt, 3/8 lt.
Geraspte kokos
Wat roomboter

slagroom

Bereiding:

In een pan ½ liter water en de 500 gram suiker doen. Al roerend aan de kook brengen. op hoog vuur 20 minuten laten inkoken totdat een suikerstroop ontstaat. Citroen uitpersen (3 el sap). Citroensap aan einde er door roeren en laten afkoelen.
Oven voorverwarmen op 175 graden. Vierkante taartvorm waarin gesneden kan worden (23 x 23 cm) invetten met roomboter.
Sinaasappel goed wassen en het oranje van de schil raspen (eventueel in combinatie met citroenschil).
Boven een kom de bakmeel zeven. In andere (grote) kom de eieren doen met de basterdsuiker. Met mixer in +/- 7 minuten romig kloppen. Daardoor doen: de sinaasappelschil, de yoghurt en de bakmeel. Klop een en ander goed door tot een glad mengsel. Voeg aan het eind naar smaak de kokos toe (eetlepel of 4 à 5). Roer een en ander nogmaals goed door en giet het beslag in de bakvorm.
In het midden van de oven in +/- 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Gaarheid testen met een satéprikker of iets dergelijks (moet er schoon weer uitkomen: taart klaar!).
De cake iets laten afkoelen en dan in gelijke rechthoekige blokken snijden. Dat gaat het handigst door eerst de taart in drieën te verdelen, door twee parallel aan elkaar lopende sneden op 7 à 8 cm van elkaar. Resultaat is nu dat de taart is verdeeld in drie lange repen van 7 à 8 cm breed, bij 23 cm lang. Draai de schaal nu een kwartslag en snijd nu smalle repen van een centimeter of drie (zeven keer snijden, acht repen op een rij). Eindresultaat is een taart in 24 nagenoeg gelijke stukken. Anders kan ook (Petit fours-formaat?). Houd hoe dan ook de taartstukken klein, want het is letterlijk machtig eten! Figuurlijk overigens ook! 🙂
Schenk nu de suikerstroop over de taartstukken. Afdekken met folie en de suikerstroop er in een uurtje in laten trekken. Eindresultaat moet zijn een bijna zompig stukje taart. Voor opscheppen het eventueel te veel aan suikerstroop laten uitlekken.

Cakestukken op een schaal. Sla de slagroom stijf (eventueel met wat suiker) en geef dit er apart bij.
Ook heel mooi als nagerecht! Ik denk nu: bolletje ijs ernaast? En (naar keuze) een mooie man of vrouw? 🙂

Smullen!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kek: cats cake “méditerranee”

  1. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Plaats een reactie