Chocokip: pollo mole poblano

Tja een freetgerecht van jewelste, maar als ik zeg “chocokip” haakt menigeen vol verbazing (soms bijna met walging) af: “Wat?” En toch is dit zoo smullen. Nee het is geen variant op paashaas in de pan. Chocokip is een Mexicaans gerecht. Een Mexicaans kipgerecht. Een Mexicaans kipgerecht met een dikke pittige chocoladesaus (“mole” zeggen ze in Mexico. En zo heet het gerecht eigenlijk ook: mole poblano. Lekkker met tortillas (zelf maken als je het leuk vindt) en gebakken kidneybonen en mais en aardappeltjes uit de oven. En iets van salade en zo. Een geweldie maaltijd. Maar ook een geweldig verhaal! Want dat is het ontstaan van dit wereldgerecht.

Het verhaal gaat…

In een klooster in Puebla in Mexico meldt zich volkomen onverwacht hoog kerkelijk bezoek. De aartsbisschop stond op de stoep. De aartsbisschop! Paniek in het klooster want er was niet op bezoek gerekend, laat staan deze hoogwaardigheidsbekleder. Inkopen doen was er niet meer bij, maar de beste man kon natuurlijk niet worden afgescheept met een bakje soppa en een tortilla. De nonnen in het klooster waren ten einde raad!

In de keuken werden kasten opengetrokken, de resterende voorraad op tafel uitgestald: het koken met schaarse middelen kon beginnen. Met noten en chilles en chocolade en een veelheid aan kruiden en meel werd een pittige geurige dikke saus samengesteld: de mole! Een loslopende vette kip of kalkoen werd de nek omgedraaid en eindigde zo in de pan. Na bereiding van de kip werd de saus over de kip gegoten en met een stapel versgebakken tortillas kon alsnog de aartsbisschop een feestmaal worden opgediend. Fles los! Eind goed al goed!

En zonder dat te weten stonden de nonnen in al hun paniek aan de basis van wat later HET nationale feestmaal van Mexico zou worden: mole poblano!

Nou? Spannend of niet?

En waar of niet waar gebeurd, wij gaan nu aan het fornuis voor zo’n heerlijke chocokip!  

Benodigdheden:

  • 2 kleine uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 100 gram amandelen (in plaats van amandelen kan ook gekozen worden voor een notenmix van walnoot, amandel, hazelnoot, pecannoot e.d., ongezout)
  • 75 g rozijnen
  • 4-5 gedroogde en gewelde zwarte pruimen (zonder pit)
  • 2 el sesamzaad
  • 3 verse rode pepers (zonder zaad)
  • gezeefde tomaten (of een pak gepureerde tomaten)
  • olijf- of arachideolie
  • ½ l kippenbouillon
  • (evt.) 2 el honing
  • 2-3 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • ± 2 tl  kaneelpoeder
  • ± ½ tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl pimentpoeder
  • 150-200 pure chocolade (hoe bitterder hoe beter!)
  • zout
  • peper
  • 1 kilo braadsticks, eventueel ontbot

Bereiding:
In pan met dikke bodem (eventueel licht ingevet met olijfolie) de schoongemaakte en doorgesneden ui, de schoongemaakte knoflook en de chilipepers roosteren. Doe deze in de blender. Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad en de amandelen (apart) en doe deze eveneens in de blender. Doeook de pruimen en de rozijnen in de blender. Maal nu het geheel fijn onder toevoeging van de gezeefde tomaten. Het geheel moet een redelijk gladde saus worden met wat korrelige structuur. Voeg eventueel wat olijfolie toe.

Verwarm in een pan met dikke bodem 2 el olijfolie en fruit hierin het sausmengsel. Voeg nu de kippenbouillon toe, de koriander, kaneel, piment, honing, kruidnagelpoeder en de in stukken gebroken chocolade.

Laat dit geheel plusminus 15-20 min. heel zachtjes op ’t vuur pruttelen zodat de smaken goed kunnen doortrekken. Voeg eventueel nog wat zout toe. Daarna proeven, proeven en nog eens proeven. Naar smaak eventueel extra van genoemde kruiden toevoegen tot er een “warme” mildpittige kruidige chocoladesaus resteert die best dik en lobbig mag zijn.

Smeer de braadsticks licht in met olijfolie bak ze in een pak of gaar ze in een gril. Zorg wel dat ze sappig blijven. Indien nu de saus op smaak is kan de geroosterde kip worden toegevoegd en kan het geheel nog een keer worden doorverwarmd.

Voor de smaak is het aan te bevelen dit gerecht een dag van tevoren te maken.

Geef er geroosterd sesamzaad bij en een flinke stapel gebakken tortillas.

Als garnituur zijn gebakken kidneybonen een prima aanvulling! Fruit in een beetje olijfolie in een koekepan  een klein uitje, fijngesneden, twee fijngesneden teentjes knoflook en een klein rood pepertje (eventueel zonder zaad; beetje kan sambal oelek overigens ook). Neem kidneybonen uit blik, spoel ze af en droog ze en voeg ze (koud) toe en bak ze kort. Voeg een flinke snuf gemalen komijn (djinten) toe (1-2 tl) en wat zout.
En als het je lekker lijkt een blikje mais, uitgelekt. En eventueel gebakken aardappeltjes. En tja, wat al niet meer…

En zelf tortillas bakken? Dat doen we de volgende keer!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Chocokip: pollo mole poblano

  1. Karretje zegt:

    ze vonden het smullen, maar dat zal je niks verbazen!

    • Prakkie zegt:

      Hoi Karretje,

      Dank voor je reactie.
      Tja, de naam zet op het verkeerde been, maar eenmaal etend gaat nagenoeg iedereen voor de bijl. Niet voor niks is het gerecht (oorsprong 17e eeuw!) nog steeds razend populair in Mexico.

      Dag!

  2. Henkie zegt:

    Oeww dat was smullen ja!!

    • Prakkie zegt:

      Wat je zegt Henkie! Wat je zegt…
      Zucht. Ik denk aan het gerecht en het water loopt me al weer in de mond.
      Ja, wij smulpapen, wij genieten wat af!
      Dank voor reactie!

      Dag!

  3. brosje zegt:

    Hoi Prakkie,

    Wat een geweldig gerecht is dit!
    Ik had al eens eerder voorgenomen om dit te maken, maar je weet…
    Maar nu de stoute schoenen maar aangetrokken (of is het stoute pan gepakt 😉 ) en deze mole poblano gemaakt en gegeten. Om jou na te spreken: FRETEN. Wel een tikkie pittig uitgevallen bij ons, maar die warmte van chocolade, noten, enz. maakt het allemaal goed. Kortom, het was weer smullen!
    Ik blijf dus nog even fan van je kookkunsten!

    O ja, ik kan me herinneren ooit in een Mexicaans restaurant zoiets te hebben gehad (NL restaurant in Den Haag of Rotterdam, weet ik niet meer): maar dat was een zware teleurstelling….
    Zal ik jou ben hen aanbevelen? Als het restaurant er nog zit 🙂

    Groetjes!
    Brosje

  4. Druifje zegt:

    Hmmmm! Ja dat is echt heel lekker!
    En de reacties van mensen vind ik nog wel het grappigst meestal!

    Groetjes!

  5. Prakkie zegt:

    Hoi Druifje,

    Dank voor je reactie!
    Ja, de reactie van anderen is atijd geweldig als je zegt: we eten chocoladekip. Die denken dan dat je zoiets als een chocolade paashaas in de pan doet. En zo kijken ze er in de regel ook bij: hè bah! Totdat je het een keer gegeten hebt, dan weet je beter. Daarom vind ik de naam “chocokip” ook zo leuk! Mole poblano maakt de tongen minder los.

    Dag!

  6. Maccoe zegt:

    Hoi Prakkie,

    We hebben dit gerecht gemaakt. Was wel even een klus, zo voor de eerste keer, maar o o o wat was het smullen. De ouders van mijn vriendin waren er, “traditioneel hollands” gewend, en zelfs zij waren er enthousiast over. Ze vroegen zelfs naar het recept. Nou ja!
    Dus een schot in de roos, zeg maar.
    We hebben er een favoriet gerecht bij, das zeker! 🙂

    Greets!
    Maccoe

  7. Pingback: Een prijs!!! | Prakkie kookblog

  8. Pingback: Een makkelijke kerst (maaltijd)! | Prakkie kookblog

  9. Eric Zwarts zegt:

    Sinds jaarwisseling 2000-2001 toen ik het gerecht voor het eerst proefde in Mexico op zoek geweest naar deze smaak.
    Lang verhaal…..Tijdens onze reis door Mexico ontmoeten we een oude Nederlandse dame die in het woestijn stadje san miquel de hidalgo woonde in de bus daar naartoe. We raakten aan de praat en het draaide op een uitnodigdeging voor een echt traditioneel Mexicaans oudejaarsdiner. Daar at ik voor het eerst pollo mole poblano. Ik heb wat recepten geprobeerd sindsdien maar kreeg die smaak van toen nooit meer echt voor elkaar.

    Dat is dan met dit recept voor het eerst wel bereikt… Na wat oefenen en proberen heb ik het voor mij ‘perfecte’ Polo mole poblano nu eindelijk gemaakt… Ik doe er wat meer pepers in want het mag wel iets pittiger maar goed dat is voor iedereen verschillend, en ik ben wat terughoudend met de pruimen.

    Bedankt voor het recept, ik ga het nog vaak eten in de komende jaren!

    • Prakkie zegt:

      Dag Eric,

      Bedankt voor je reactie!
      Ik moet je eerlijk zeggen ontdaan te zijn van jouw bericht… Wat mooi. Maar ook: wat een compliment! Ik ben erg echt even stil van. En dat voor iemand die altijd wel een reactie klaar heeft.

      Ik ben blij dat jij de smaak hebt hervonden en wens je vele genoegelijke maaltijden toe met de pollo mole poblano!

      Een voorwaar “ciao amigo!”

      Prakkie

  10. Pingback: Pollo mole poblano (2) | Prakkie kookblog

  11. Pingback: Mexicaans rundergehakt (voor bij gevulde tortillas’s en/of taco’s) | Prakkie kookblog

  12. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

  13. Jeroen zegt:

    Hoi, bedankt voor het recept. Dit netjes gevolgd, dag van te voren gemaakt en wat een reactie van de familie: collectief vinden we het niet te eten. Sterker nog, sinds we dit gegeten hebben leidt het bezigen van het woord choco…. tot verschrikte blikken. Toch grappig om te merken ho smaken enorm kunnen verschillen. Hopelijk vergeten we deze ervaring snel en kunnen we weer van een goede reep genieten!

    • Prakkie zegt:

      Huh??? Jeroen!!! Dit kan niet waar zijn… Zoo’n kostelijk gerecht! Bij mijn kinderen is het bijna standaard een verzoeknummer. wat zullen we eten? Chocokip! Fréten!!! Maar je hebt gelijk, sommigen griezelen al bij het woord. Jammer joh van al het werk dat je er aan gehad hebt. Want het is bewerkelijk. Vond je het zelf wel lekker?
      Dank voor je eerlijk reactie. We koken stug verder en zoeken stug verder naar nog meer lekkers.
      Groet!
      Prakkie

Plaats een reactie